Emsal karar: Avrupalı yayıncılar Google'dan telif alıyor

Avrupalı yayıncılar, haberlerini yayınlayan Google'dan telif almaya karar verdi. Google ile anlaşan Avrupalı yayıncıların bu kararının bütün dünyada emsal oluşturması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupalı yayıncılar Google'dan telif alıyor

Dünyanın en büyük ve en çok kullanılan arama motoru Google ile yayıncılar arasındaki telif hakları konusunda sıcak bir gelişme yaşandı. Google, Fransa'da yayıncılar ile telif için uzlaşma sağladı. Buna göre, Google, platformunda eserlerine yer verdiği yayıncılara telif hakkı ödeyecek. Karar sonrası Avrupa Birliği'nin diğer ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede beklenti oluştu. Türkiye'de de yayıncılar bu konuda bir düzenlemeye gidilmesine ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Google, bir içerik üreticisi olarak hareket etmiyor. Google, haber siteleri, internet portalları tarafından üretilen içerikleri arama motoru üzerinden tüm dünyaya sunuyor. Bu sırada haberlerin içinde aldığı reklamları pazarlıyor. Bu sayede oldukça büyük gelir elde eden Google, içerik üreticilerine ise bu pastadan bir pay vermiyor. İçerik üreticileri sadece elde ettikleri trafikler ile kendi reklamlarını almaya çalışıyor.

FRANSA'DA BU DÜZEN YIKILDI

Google, Fransa'da mevcut düzenden ilk kez vazgeçti. Ülkedeki yayıncılar ile masaya oturan Google, içerikleri karşılığında telif ödemeyi kabul etti. Bu gelişme sonrası tüm dünyadaki yayıncılar büyük beklenti içine girdi.

"GOOGLE BUNUN BEDELİNİ ÖDEYECEK"

Dijital dünyadaki gelişmeleri anbean takip eden ve bu konuda yaptığı çalışmalar ve yayınladığı raporlar ile bilinen SODİMER Başkanı Levent Eraslan, telif konusunda benzer adımın Türkiye'de de atılması gerektiğini savundu.

Sabah.com.tr'ye konuşan Eraslan, "Google'ın çeşitli müzik, belge, bilgi, görsel paylaşımlarına dönük telif tartışmaları uzun yıllardır devam ediyor. Özellikle ABD'de bununla ilgili ciddi şekilde alan yaratıldı ve kararlar çıktı. En sonunda da Fransa'da bu ortaya çıktı. Biliyorsunuz, Türkiye'den Google'a geçtiğimiz haftalarda bir ceza da tebliğ edildi. Bu anlamda insanların kendileri ürettikleri orjinal içeriklerde bir paylaşım miktarını talep etmesini ben çok olumlu buluyorum. Dijital dünyada her şey, her şekilde ifşa edilemez, bunun bir bedeli vardır. Google da bunun bedelini ödeyecektir. Çünkü dünyada çok net olarak bu yapılıyor" dedi.

Kaynak: Sabah.com.tr 

Yorumlar