Emrah Yayla kimdir nerelidir kaç yaşında?

Emrah Yayla'nın kim ve nereli olduğu sorusu Çağlayan Adliyesi saldırısıyla birlikte gündem olmuş durumda.

Google Haberlere Abone ol
Emrah Yayla kimdir nerelidir kaç yaşında?

Emrah Yayla kimdir sorusu İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısıyla birlikte yeniden gündem oldu.

EMRAH YAYLA KİMDİR?

İstanbul'da Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşen saldırının erkek failinin 1981 doğumlu Emrah Yayla isimli DHKP-C'li terörist olduğu ortaya çıktı. 

Yayla'nın 15 yıl önce Adana'da düzenlenen terör saldırısının faili olduğu belirlendi.

Yayla'nın daha önce DHKP-C üyeliği nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderilen isimlerden biri olduğu öğrenildi.

Yaptığımız kısa araştırmada Emrah Yayla'nın DHKP-C üyesiyken cezaevinden Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğu görülüyor. 

Yayla'nın başvuru gerekçesinin ise mahkemeye SEGBİS aracılığıyla katılmak istemediği halde bu yöntemle duruşmalara alınmasından duyduğu şikayet olmuş. 

Anayasa Mahkemesi ise bu yöntemle yapılan duruşmalar nedeniyle herhangi bir hak ihlalilinin olmayacağına hükmetmiş. 

2008 ADANA SALDIRISININ FAİLİ 

Emrah Yayla'nın 2008 yılında Adana'da polis ve askerlerin taşındığı servislere yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştiren DHKP-C üyeleri arasında olduğu öğrenildi. 

Saldırı nedeniyle gözaltına alınarak tutuklananlar arasındaydı.

Yayla hakkında 2008 yılında Hürriyet gazetesinde yer alan bir habere şöyle: 

ADANA’da hakim, savcı, polis ve askerlere yönelik eylem hazırlığındayken 11 kilo patlayıcı madde ile yakalanan yasadışı Devrimci Halkın Kurtuluşu Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi 3 kişi, 6 ile 15 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi.

Legal konumdaki Haklar ve Özgürlükçüler Cephesi’nin (HÖC) çatısı altında illegal faaliyetlerde bulunduğu iddia edilen 26 yaşındaki Emrah Yayla’nın geçen yıl nisan ayında bombalı eylem yapmaya hazırlandığı, Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne ihbar edildi. Takibe alınan Yayla’nın içinde bulunduğu minibüs, Cumhuriyet Caddesi Çifte Minareli Camii önünde durduruldu. Minibüsün içindeki DHKP/C üyeleri olduğu öne sürülen Emrah Yayla ile minibüsü kullanan 29 yaşındaki Uğur Kılıç gözaltına alındı. 2 örgüt üyesinin sorgulamasının ardından TEM ekipleri bomba yapımında kullanılan malzemeleri sakladığı öne sürülen 30 yaşındaki Soner Yılmaztürk’ün Şakirpaşa Mahallesi’ndeki evine de operasyon düzenledi. Bu evde ve minibüste yapılan aramada patlamaya hazır 11 kilo patlayıcı madde, 3 boru tipi bomba düzeneği, 2 kağıda sarılmış 500 gram patlayıcı madde ile bomba yapımında kullanılan çok sayıda malzeme bulundu.

Tutuklanan 3 örgüt üyesi, yargılandıkları Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşmasına çıktı. Örgütün bombacısı olduğu öne sürülen Yayla, son sözünde, “Burada bulunmamın nedeni ülkede yaşanan olumsuzluklara karşı duyarlı bir kişi olmamdır. Bu benim yasal hakkımdır. Ülkede yaşanan sorunlara karşı duyarlı olmanın karşılığında, baskılar, işkenceler ve hükümlülükler gündeme gelmektedir. Yapılan yargılamanın adil ve hukuki olmadığını düşünüyorum. Aleyhime verilecek kararları kabul etmiyorum” diyerek beraatını istedi. Diğer sanıklar ise, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını istedi.

Mahkeme heyeti, Yayla’yı ‘örgüt üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, güvenlik güçlerine direnmek, görevli memurlara hakaret’ suçundan toplam 15 yıl 4 ay 5 gün, Kılıç’a, ‘örgüt üyeliği ve patlayıcı madde bulundurmak’ suçlarından 13 yıl 1 ay 10 gün, Yılmaztürk’e ise, ‘terör örgütüne yardım etmek’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

SAVCI SELİM KİRAZ'IN KATİLİYLE AYNI SOYADINA SAHİP

Öte yandan Emrah Yayla'nın bir diğer özelliği ise Savcı Yavuz Selim Kiraz'ın katledildiği saldırıyı gerçekleştiren terörist Şafak Yayla ile aynı soyadına sahip olmasıdır. İkilinin akraba olup olmadıkları ise henüz bilinmiyor.

Şafak Yayla
Şafak Yayla, Savcı Kiraz'ın katili

 

Şafak Yayla'nın ağabeylerinden birin de Bulut Yayla olduğu biliniyor. Örgütün Okmeydanı sorumlusuyken yurt dışına kaçan Bulut Yayla en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hollanda ziyareti esnasında ortaya çıkmış protestolarda yer almıştı. 

Bulut Yayla
Şafak Yayla'nın ağabeyi Bulut yayla

HKP-C örgütü üyesi Şafak Yayla'nın ağabeyi Bulut Yayla da örgüt üyesi olduğu için defalarca gözaltına alındı. Katilin ağabeyi Bulut Yayla, DHKP-C'nin Okmeydanı alan sorumlusu. Büyük ağabeyi Mehmet Yayla ise 2013 yılında Ak Parti Genel Merkezi'ne düzenlenen lav silahlı ve roketatarlı saldırının faili.

ŞAFAK YAYLA'YI ABİSİ ÖRGÜTE DAHİL ETTİ

Şafak Yayla'nın abisi Bulut Yayla, DHKP-C Okmeydanı alan sorumlusu. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Bulut Yayla 2'inci sınıfta terör örgütü DHKP-C ile tanıştı. Okulu yarıda bırakan Yayla örgüt içerisinde Okmeydanı alan Sorumluluğu'na yükseldi. Bu sırada kardeşi Şafak Yayla'yı da örgütsel faaliyetlere alıştırdı. Abi kardeş okulu bırakıp DHKP-C eylemlerine katılmaya başladı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 18 Ocak'taki DHKP-C operasyonda hedef gözaltı listesinde iki kardeşin adı da yer aldı. Şafak Yayla canlı bombalı eylem hazırlığı iddiasıyla polis tarafından Okmeydanı'nda gözaltına alınırken, abisi Bulut Yayla izini kaybettirdi.

Bulut Yayla, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Hollanda'da protesto ederken gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mart 2013'te Hollanda'ya düzenlediği resmi ziyarette bir grup tarafından protesto edildi. Türk heyeti konvoy halinde Lahey'de Başbakanlık konutuna girerken gerçekleştirilen eyleme katılan 3 kişiden birisinin Bulut Yayla olduğu tespit edildi. Hollanda polisi tarafından protesto gösterisi gözaltına alınan Yayla ile ilgili hemen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü devreye girdi. Hollanda polisine Bulut Yayla'nın akıbeti soruldu. Hollanda polisinin Yayla'yı 48 saatlik gözaltı süresinin sonunda serbest bıraktığı anlaşıldı.

BÜYÜK AĞABEY MEHMET YAYLA AK PARTİ'YE LAV SİLAHIYLA SALDIRMIŞ

Şafak Yayla’nın ağabeyi Mehmet Yayla, 30 Temmuz 2013’te mühimmat yüklü bir şişme botla Türkiye’ye giderken Ege’de Sakız adası açıklarında yakalanmıştı. Mehmet Bulut geçişi sırasında Yunan polisi tarafından yakalanmamış olsa, TBMM ve ABD Başkonsolosluğu'na saldırı düzenleyecekti.

Türkiye'de saldırı gerçekleştirmeyi planladığı belirtilen ve 1.5 yılı aşkın süredir Yunanistan'da tutuklu olan Mehmet Yayla, cezasının beşte üçünü çektikten sonra, yani iki yıl içinde serbest bırakılacak.

Mehmet Yayla, 19 Mart 2013'te Ankara´da Adalet Bakanlığı ve Ak Parti Genel Merkezi´ne lav silahları ve roketatarlarla saldıran iki kişiden biriydi. Yayla, saldırının ardından Hatay üzerinden Suriye'ye oradan da Yunanistan'a geçmiş, tekrar saldırı yapmak üzere Türkiye'ye geçmek isterken yakalanmıştı.

Ak Parti'ye yapılan roketatarlı saldırıda binaya hasar verilmişti.

GİRESUNLU BABASI DİNİNE BAĞLI EMEKLİ MADENCİ

Yayla ailesini Türkiye, Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesiyle tanıdı. Üç  çocuğunu DHKP-C'ye kaptıran Şinasi Yayla, Zonguldak’ta maden ocaklarında çalışmış, kendisini "Ben dinine imanına bağlanan bir Müslüman çocuğuyum, merhametli bir insanım çocuklarımı da böyle yetiştirdim" diyerek anlatan emekli bir işçi.

Emekli olduktan sonra memleketi Giresun’a dönen Yayla, geçen yıl oğulları gözaltına alındığında "İyi ki yakalanmış. Çocuklarım bana biz Halk Cephesi'ndeyiz kötü bişey yapmıyoruz. Bizim çalışmalarımız yasal demişlerdi. Ancak daha sonra çocuklarımı canlı bomba yaptılar. Ben yakalandığına sevindim" demişti.

"Rüyalarımda hep onların küçüklüğünü görüyorum" diyen anne Aysel Yayla ise “Okullarında onlarla gurur duyardım. Üçü de çok başarılıydı. Çocuklarım üniversiteye gittikten sonra değişti. Birbirimizden uzaklaştık, ayrı düştük. Uzun zaman oldu onları görmeyeli. Onları çok özledim” demişti.

 

Emrah Yayla kim

Detaylar ekleniyor...

 

 

Yorumlar