Emekliye ek zam Resmi Gazetede yayımlandı

Emekliye ek zam yapılmasını öngören yasa tasarısı TBMM'de onaylandıktan sonra Resmi Gazetede yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
Emekliye ek zam Resmi Gazetede yayımlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda alınan kararla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında önemli bir artış gerçekleşti.

Resmi Gazete'de yayımlanan "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile birlikte, emekli maaşlarındaki artış oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi.

Düzenlemeyle, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldı. Ocak ödeme döneminden itibaren uygulanacak bu artış, emeklilerin hayat standartlarında önemli bir iyileşme sağlayacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Yeni kanun kapsamında, kısa çalışma ödeneği ile ilgili de önemli değişiklikler yapıldı. Kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu eklendi, böylece olası salgınlar karşısında işverenlerin ve çalışanların daha esnek bir yapıda desteklenmesi amaçlandı.

Ayrıca, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları da kolaylaştırıldı. Sigortalının ödeneğe hak kazanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürüldü. Bu sayede, daha az prim ödemiş çalışanların da zor zamanlarda destek alabilmesinin önü açıldı.

YENİ ŞARTLAR VE HAK KAZANIMI

Kısa çalışma ödeneğine başvuracak sigortalıların, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmaları ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerekecek.

Yorumlar