Emekliye ek zam kimleri kapsıyor, nasıl olacak?

2024 yılında emekli olacakların merakla beklediği ek zam konusu netleşiyor. Emeklilik dilekçesi veren veya verecek olanlar, ek zamdan yararlanıp yararlanamayacaklarını öğrenmek için gözlerini hükümetin vereceği karara çevirdi.

Google Haberlere Abone ol
Emekliye ek zam kimleri kapsıyor, nasıl olacak?

Yeni emekli olacaklar ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), 2024 yılında emekli olacakların merakla beklediği konuların başında emekli aylıklarına yapılacak olası ek zam geliyor. Emekli olmak üzere olan vatandaşlar, bu yıl emeklilik dilekçesi veren veya önümüzdeki günlerde verecek olanların, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak ek zamdan yararlanıp yararlanamayacaklarını sorguluyor.

EMEKLİLİK BAŞVURULARI VE ZAM ORANLARI

Ocak ayında yapılacak SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37.57 oranında zam yapılacakken, memur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 49.25 olarak belirlendi. Bu durum, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri arasında ek zam beklentisini artırıyor. Ayrıca, 7.500 TL olan en düşük emekli aylığının yaklaşık 10 bin TL düzeyine yükseltilmesi gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli aylıkları arasındaki farkın azaltılması ve en düşük emekli aylığının artırılması için çalışmalar yürütüyor.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VE EK ZAM

Emeklilik dilekçesinin zamanlaması, ek zam kararları açısından önem taşımıyor. Geçen yıl emekli olanlar ve EYT’liler dahil, 1 Ocak’tan itibaren emeklilik dilekçesi veren veya verecek olanlar, ek zamdan yararlanabilecek. Emeklilik aylığı, dilekçenin verildiği tarihi takip eden ayın 1’inci gününden itibaren bağlanıyor.

EV KADINLARI VE EMEKLİLİK

Türkiye’de yaşayan ve herhangi bir işte çalışmayan 25 yıllık ev hanımlarının emeklilik hakkına dair talepler bulunmakta, ancak bu konuda resmi bir adım atılmadı. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı ev kadınları, prim borçlanması yaparak emekli olabiliyor. Ancak, Türkiye’de yaşayan ev kadınlarına bu hakkın tanınması konusunda herhangi bir çalışma mevcut değil.

YEDEK SUBAYLIK VE EMEKLİ İKRAMİYESİ

Yedek subaylık döneminden önce ve sonra 4/a hizmeti olanlar, emekli ikramiyesi alabilir. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında ödenen ikramiyelerde beş yıllık zaman aşımı süresi uygulanıyor. Emeklilik dilekçesini verenler, bu süre içinde ikramiye talebinde bulunabilir.

EMEKLİLİK ZAMANI: OCAK MI ŞUBAT MI?

EYT’yi hak etmiş biri olarak daha yüksek emekli maaşı almak için en uygun zamanı belirlemek önem taşıyor. Emekli aylığı bağlatmaya hak kazandıysanız, emekli aylığı tutarı açısından ocak ayında dilekçe vermekle şubat ayında vermek arasında fark bulunmuyor. Bu nedenle, emeklilik için en kısa sürede başvurmak öneriliyor.

Kaynak: Habertürk / Ahmet Kıvanç

Yorumlar