Emekli generallerden pilotlara destek

- Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, birçok kesim tarafından eleştiriliyor

Google Haberlere Abone ol
Emekli generallerden pilotlara destek

İsrailli bazı emekli generallerin, 37 savaş uçağı pilotunun Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifini protesto amacıyla eğitime katılmama kararını desteklediği belirtildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberinde, isim ve sayı verilmeden bazı eski hava kuvvetleri komutanlarının Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a "ülkedeki gelişmelerle ilgili endişelerini dile getiren" bir mektup gönderdiği kaydedildi.

Haberde, eski hava kuvvetleri komutanlarının mektuptaki, "Ülkenin güvenliğine yönelik somut tehlikeler ve sonuçlardan endişe duyuyoruz. Bu zor zamanda hava kuvvetleri komutanı ve adamlarının yanındayız." ifadelerine yer verildi.

Emekli komutanların söz konusu mektupla, Netanyahu'nun "yargı reformu"nu protesto kararı alan orduda görev yapan pilotları desteklediğini duyurduğu değerlendirmesi yapıldı.

İsrail'in Haaretz gazetesinin dünkü haberinde, İsrail ordusuna bağlı "Çekiç Filosu"nda görev yapan 37 yedek pilotun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifine tepki amacıyla 8 Mart'ta eğitime katılmayacakları yönünde ortak bildiri yayımladığı belirtilmişti.

- NETANYAHU HÜKÜMETİNİN "YARGI REFORMU"

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"nın bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.

Ülkede, başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı sürdürdüğü kitlesel gösteriler, 9 haftayı geride bıraktı.

Sonuncusu önceki düzenlenen ve başta Tel Aviv olmak üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada gerçekleştirilen gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Yorumlar