Emekli General Pekin: Türkiye ile Yunanistan çatışmaya girecek

Genelkurmay Eski İstihbarat Dairesi Başkanı Emekli Korgeneral Pekin, Türkiye ile Yunanistan'ın çatışmaya gireceğini ileri sürdü. Öte yandan Gazeteci Mehmet Akif Ersoy da, Doğu Akdeniz'de kritik saatler yaşandığını belirterek, her han her şey olabileceğini ima etti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile Yunanistan çatışmaya girecek

Türkiye'nin Akdeniz'deki varlığından rahatsız olan Yunanistan'ın şu ana kadar attığı hamlelere Türkiye'nin sessiz kalmaması iki ülkeyi çatışmanın eşiğine getirdiği belirtiliyor. Doğu Akdeniz'de Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs Rum kesimi ve hatta Fransa'nın da dahil olduğu ülkelerle işbirliği yaparak Türkiye'yi saf dışı bırakmaya çalışan Yunanistan'ın Türkiye ile çatışmayı göze aldığı belirtiliyor.

MISIR İLE ANLAŞMALARI BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA OLDU

Son olarak Yunanistan ve darbeci Sisi yönetimindeki Mısır arasında yapılan sözde MEB anlaşmasının yankıları sürüyor.

Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin'den iki devlet tarafından yapılan anlaşmaya dikkat çeken yorumlar geldi. İsmail Hakkı Pekin, Haber Global'de yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasında çatışmanın artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.

"ŞIMARIKLIK PEŞİNDELER"

Pekin, Yunanistan'ın oyunbozanlık yaptığını belirterek "Yunanistan devamlı bir oyunbozanlık yapıyor. Bir şımarıklık peşindeler. Yunanistan'ın iddiaları talepleri bitmez. Maksimal düşünüyor ve Doğu Akdeniz'i, Ege'yi kendine almak istiyor. Bu anlaşmayı öne sürerek oralarda Türkiye'nin hakkını gasp etmeye çalışıyor. Yarın öbür gün bunu Lübnan, Suriye ve Mısır ile yapacaklar. Çatışma artık kaçınılmazdır. Türkiye'nin artık kuvvetini göstermesi gerekiyor. Yunanistan ile bu masada anlaşma yapılamıyor. Türkiye, Meis Adası'nda sismik araştırma yapmalı. Burası Kars'tan Konya'dan farklı bir yer değil. Burası bir vatanın bir parçası. Mavi Vatan boş bir olay değil. Türkiye Mavi Vatan'a sahip olması gerekiyorsa bunları iyi tasarlamalı. Libya'daki durumu da dikkate alırsak maalesef durum çatışmaya doğru gidiyor" dedi.

BAE DE MISIR İLE YUNANİSTAN'A DESTEK ÇIKTI

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasının ardından Doğu Akdeniz'de sinsi planlar için devreye giren Mısır-Yunanistan ittifakı sözde anlaşmalarıyla Türkiye'nin mutabakatını boşa çıkarmaya kalktı. Yunanistan ve Mısır arasındaki sözde anlaşmaya Birleşik Arap Emirlikleri'nden de destek geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in araya girmesiyle Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kısa bir süre sondaj çalışmalarına ara verdiğini ancak Yunanistan'ın sözünü yerine getirmemesi üzerine sondaj çalışmalarının yeniden başladığını açıkladı.

MISIR-YUNANİSTAN ANLAŞMASI

Türkiye'ye verilen sözleri yerine getirmeyen Yunanistan, Mısır ile anlaşma yaparak, Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmayı boşa çıkarmaya kalktı.

 ERDOĞAN: ANLAŞMANIN KIYMETİ HARBİYESİ YOK

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile Mısır'ın yaptığı anlaşmanın kıymeti harbiyesinin olmadığına dikkat çekti.

TÜRK DONANMASI DOĞU AKDENİZ'DE

Bölgede gerilim oldukça yüksek. Yapılan anlaşmaya masada yanıt veren Türkiye sahada da cevabını vermek için donanmasını Doğu Akdeniz'e gönderdi.

Bu süreçte Yunanistan ile Mısır'a destek veren ilk ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. BAE Devlet Bakanı Enver Muhammed Gargaş, "Mısır ile Yunanistan arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi anlaşması, uluslararası hukukun orman hukukuna karşı bir zaferidir. Uluslararası hukuk sistemi, devletler arasındaki ilişkileri yöneten ve güvenlik ve barışı sağlayan sağlam bir temeldir. Uygar ülkeler, uluslararası ilişkileri düzenleyen temeller nedeniyle siyasi ihlalleri meşrulaştıramazlar." ifadelerini kullandı

GAZETECİ MEHMET AKİF ERSOY: KRİTİK SAATLERDEYİZ

Öte yandan Gazeteci Mehmet Akif Ersoy da Doğu Akdeniz'de yaşanabilecek tehlikeli gelişmelere dikkati çekerek, "oğu Akdeniz’de çok kritik saatlerdeyiz." ifadelerini kullandı. 

Ersoy, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan’a Meis’i, Midilli’yi ve Lozan’a, Paris’e rağmen silahlandırdığı adaları hatırlatmak gerekebilir. Kararlılık elzem.
Zira müzakereyi, taviz zannediyorlar. Doğu Akdeniz konusunda sürekli; “Diplomasi” diyenler, Yunan diplomatların çalışkanlıklarını ve manevra alanlarını görmezden gelmemeli. Ayrıca iktidar da 10 sene önce burada karşılaşılabilecek sorunları hesap ederek Mısır, İsrail, Suriye ve Körfez politikalarını buna göre dizayn edebilseydi her şey bambaşka olabilirdi. O zaman bizim Dışişlerimiz de çok daha geniş bir diplomasi ve destek alanı bulurdu. Geçmişin dış politika hatalarını daha sonra yıllarca konuşuruz. Bugün ise tüm Türkiye, Mavi Vatan’ı koruyacak adımların arkasında tek yürek durmalıdır." dedi.

BEYRUT'TA DEHŞET ANLARI, HER ŞEY BİR ANDA ALT ÜST OLDU

 

Yorumlar