Elvan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

- "Özellikle son birkaç hafta içerisinde yurt dışı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik bakış açılarında olumluya doğru bir gidişatın olduğunu görüyoruz. Yurt dışı yatırımcılar açısından Türkiye halen cazip bir ülke. Özellikle son iki üç haftada 452 milyon dolar seviyesinde borsaya net girişin olduğunu görüyoruz" - "Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi değişik ülkelere şikayet ediyor. Böyle bir anlayışı nasıl kabul edebiliriz? Biz dışarıya yönelik yaklaşımımızda bir ve beraber olmak durumundayız. Bir anamuhalefet partisi lideri, kalkıp kendi ülkesini dışarıya şikayet eder mi? Bu, o liderin acizliğini gösterir"

Google Haberlere Abone ol
Elvan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, özellikle son birkaç hafta içinde yurt dışı yatırımcıların, Türkiye'ye yönelik bakış açılarında olumluya doğru bir gidişatın olduğunun görüldüğünü belirterek, "Yurt dışı yatırımcılar açısından Türkiye halen cazip bir ülke. Özellikle son iki üç haftada 452 milyon dolar seviyesinde borsaya net girişin olduğunu görüyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Elvan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye aleyhine yurt dışında yaptığı algı operasyonlarına karşın alınan tedbirler ile siyasilerin ve uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye bakışına ilişkin soru üzerine Elvan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'nün kökünü kurutmak amacıyla hükümet, kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışı temsilcilikler ile elçiliklerin yoğun bir çalışma içine girdikleri ancak bunu çok kısa sürede gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Bunların yurt dışında önemli uzantıları olduğuna işaret eden Elvan, "Birçoğu yurt dışına kaçtı, yurt dışında yoğun olarak ülke aleyhe faaliyette bulunuyorlar. Türkiye'yi karalama kampanyası yürütüyorlar. Gerçekle bağdaşmayan yalan yanlış ifadeleri, başka ülkelerin parlamentolarına, parlamenterlerine ve sivil toplum kuruluşlarına aktarmaya çalışıyorlar. Bizler de Dışişleri ve ilgili bakanlıklarımız, yoğun bir şekilde gerçekleri tüm dünyaya anlatmaya çalışıyoruz ve anlatıyoruz." diye konuştu.

Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın FETÖ darbe girişimini anladığını ifade eden Elvan, terör örgütü FETÖ yapılanmasının, Türkiye'de darbeye teşebbüs ettiğini, demokratik rejimi ortadan kaldırmak isteğini gördüğünü ancak önyargılı olanlar ile Türkiye aleyhine kampanya yürütenlerle mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Elvan, kamu kurum ve kuruluşlarında yürütülen titiz çalışmaların devam edeceğini dile getirerek, "Özellikle devletimize, milletimize, ülkemize zarar veren bu terör örgütünün kökünün tamamıyla ortadan kaldırılarak, ülkemizin önünün açılmasını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yurt dışı yatırımcıları açısından Türkiye halen cazip bir ülke"

Son birkaç hafta içinde yurt dışı yatırımcıların Türkiye'ye bakış açılarında olumluya doğru gidişatın olduğunu gördüklerini vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

"Yurt dışı yatırımcıları açısından Türkiye halen cazip bir ülke ama kısa dönemde, son birkaç aylık süre içinde Türkiye üzerine yazılan olumsuz yazılar, hem içeride hem dışarıda Türkiye aleyhine yürütülen kampanyalar, bir ülkenin evladı, kendi ülkesinin aleyhine kampanya yürütebilir mi? Bunun maalesef anamuhalefet partisi lideri bile yapıyor. Biz bunu görmedik geçmişte ama maalesef Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi değişik ülkelere şikayet ediyor. Böyle bir anlayışı nasıl kabul edebiliriz? Biz dışarıya yönelik yaklaşımımızda bir ve beraber olmak durumundayız. Yani bir ana muhalefet partisi lideri, kalkıp kendi ülkesini dışarıya şikayet eder mi? Bu, o liderin acizliğini gösterir. 'Ben, kendim mücadele edemiyorum, gelin bana destek verin' anlamı taşır ki bu son derece yakışıksız bir yaklaşım. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil."

Elvan, yabancı yatırımcıların son birkaç hafta içinde hisse senedine doğru yöneldiklerinin görüldüğünü belirterek, "Son iki üç haftada 452 milyon dolar civarında net girişin olduğunu görüyoruz, borsaya. Zaten bu eğilim dünyada da var. Devlet borçlanma senetlerinden, hisse senedine doğru yönelme söz konusu ama Türkiye olarak biz önümüze bakıyoruz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı da biliyoruz, kendi işimize bakacağız. Türkiye, özellikle son aylarda yaşanan tüketim ve yatırımdaki ertelemeyi, 2017'den itibaren tekrar tüketim ve yatırım itibarıyla ülkenin önü açılacaktır ve yatırımcılar için de cazip bir ülke olmaya devam edecektir." görüşüne yer verdi.

- "Birçok uluslararası kuruluş TÜİK'i tebrik etti"

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) hesaplamalarında revizyona gitmesinin ardından enflasyon sepetinde de gıdanın ağırlığını düşürmesine yönelik eleştirilerin anımsatılarak, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının düşürülmesinin gerekçelerinin sorulması üzerine Elvan, bağımsız olan TÜİK'in, kararlarını kendisinin aldığını, çalışmalarını teknik olarak bağımsız bir şekilde yerine getirdiğini ve bundan sonra da aynı mantıkla çalışmalarını yürüteceğini kaydetti.

Elvan, başta Birleşmiş Milletlerin (BM), Avrupa Birliğinin (AB) EUROSTAT'ın ESA 2010 milli gelir hesaplamasında yeni yönteme geçildiğini, AB ülkelerinin de 2014 sonu itibarıyla yeni milli gelir hesaplaması sistemine geçtiğini ifade ederek, Türkiye'nin de hazırlıklarını 3-4 yıldır sürdürdüğü çalışmaları neticelendirdiğini ve uygulamaya koyduğunu bildirdi.

TÜİK'in rakamları açıkladıktan sonra bu hesaplamanın nasıl ve ne şekilde yapıldığını bilmeden, temel ilkeleri dikkate almadan, bilimsel-iktisadi hiçbir altyapısı olmadan birçok gazeteci ve yorumcunun aleyhte değişik ifadelerde bulunduğunu anlatan Elvan, TÜİK Başkanı tarafından bu tür aleyhte yazı yazanlara verilen detaylı brifingin ardından birçoğunun "Biz, böyle bilmiyorduk, özür dileriz. Sizin yaptığınız iş doğrudur şeklinde ifadelerde bulundular." dediğini söyledi.

Elvan, uluslararası camiada EUROSTAT, OECD gibi birçok uluslararası kuruluşun TÜİK'i tebrik ederek, başarılı bir GSYİH revizyonu gerçekleştirdiğini ifade ettiklerini söyledi.

- "Reel veriler dikkate alınarak GSYİH hesabı yapıldı"

Elvan, eski sistemde hesaplamaların iki temel parametreye dayandığını anımsatarak, bunlardan birinin sahada yapılan anketler ve bu anketler neticesinde elde edilen veriler, ikincisinin de 2002'de ortaya konulan girdi-çıktı tabloları olduğunu kaydetti.

O dönemde 2002 yılı girdi-çıktı tablolarının da 1985 yılının girdi-çıktı tabloları dikkate alarak oluşturulduğunu anlatan Elvan, şöyle devam etti:

"Peki ne oldu da yeni sistemde değişikliğe gidildi? Birincisi ESA 2010 GSYH hesabında bazı değişiklikler yaptık. Örneğin Ar-Ge harcamaları yatırım sayılmıyordu artık yatırım sayılıyor. Bunun dışında biz ne yaptık? 2010 yılını baz alan bir girdi-çıktı tabloları oluşturuldu. Bu tabloları oluşturduktan sonra biz geçmişte anket çalışmasına dayalı olarak GSYİH hesabını yapıyorduk. Bu kez ne yaptık? Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK), Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) tüm reel verileri aldık. Örneğin sadece 20 bin işletme üzerinde geçmişte bir GSYİH tahmini yapılırken, bugün Maliye Bakanlığımızdan aldığımız verilerle 3 milyon işletmenin gerçek değerini biz mille gelir serisine yansıttık. Yani gerçek neyse o veriler alınarak bu sonuca ulaşıldı. 2009'dan itibaren tüm bu veriler, 2009-2015 dönemini içeren veriler, Maliye Bakanlığından alındı, bu reel veriler dikkate alınarak GSYİH hesabı yapıldı."

Geçmişte yapılan yöntemin şu anki yönteme göre daha fazla belirsizlik içerdiğine işaret eden Elvan, şu an gerçek resmi net bir şekilde görebildiklerini söyledi.

Sağlıklı, reel verilerle GSYİH hesabının gerçekleştirdiğini vurgulayan Elvan, bununla ekonomi politikaları belirlerken çok daha sağlıklı karar alma gücüne sahip olunduğunu kaydetti.

Elvan, "Gerçek rakamlara göre çok daha sağlıklı bir politika koyma ve uygulama şansına sahipsiniz. Örneğin bizim çıktı açığı dediğimiz, hasıla açığı dediğimiz bir hadise, diyelim ki potansiyel büyüme ile gerçek büyüme arasındaki fark, eğer siz bunu tam olarak göremiyorsanız, sizin uygulayacağınız bazı politikalar yanlış olabilir ama gerçek resmi gördüğünüz anda daha sağlıklı bir politika uygulama şansına sahipsiniz." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Yorumlar