Elektrikli araçlar benzinliyle aynı sürede şarj edilebilecek

Elektrikli aracı 5 dakika içinde şarj eden teknolojiyi NASA geliştirdi. Elektrikli araç kullanmak isteyenlerin kafalarındaki en büyük soru işareti şarj süresiyle alakalıydı. İşte bu süreyi düşürmeye çalışan NASA yeni bir teknoloji buldu.

Google Haberlere Abone ol
Elektrikli açlar benzinliyle aynı sürede dolabilir

Elektrikli araçların benzinli veya dizel araçlarla aynı sürede dolumunu sağlayabilecek teknoloji geliştirildi. NASA mühendisleri tarafından Uluslararası Uzay İstasyonunda kullanılmak üzere geliştirilen deneysel bir soğutma tekniği, elektrikli arabaların pillerini şarj etmek için gereken süreyi büyük ölçüde azaltmak için uyarlandı.

NASA tarafından kullanılan bu yöntemde, karmaşık ısı transfer sistemi, başlangıçta uzayda uygun sıcaklıkları korumak için geliştirildi, ancak bir araştırma ekibi, teknolojinin Dünya'da da uygulanabilir olabileceğini keşfetti.

Elektrikli araçlarda güçlü lityum iyon pillerin şarj edilmesinden kaynaklanan ısı, şarj cihazlarının şu anda ev tipi şarj cihazları için yaklaşık 30 amper ve “hızlı şarj” istasyonları için 350 amper ile sınırlı olduğu anlamına geliyor.

Independent'ın haberine göre bu, yaklaşık 20 dakika ile birkaç saat arasında değişen şarj süreleriyle sonuçlanıyor ve yakıtla çalışan bir aracı yeniden doldurmak için gereken süreden çok daha uzun.

"Aşırı soğutmalı akışlı kaynatma" olarak bilinen yeni teknik, piyasadaki en hızlı elektrikli araç şarj cihazlarının akımının 4,6 katını sağlayabilir ve bu da şarj sürelerinin beş dakikadan kısa olmasını sağlar.

ABD'deki Purdue Üniversitesi'nden, Nasa'nın Biyolojik ve Fizik Bilimleri Bölümü tarafından desteklenen bir ekip, tekniği, yüksek yük taşıyan kabloları güvenli bir şekilde soğutmak için bir Akış Kaynama ve Yoğunlaşma Deneyi (FBCE) geliştirmek için kullandı.

Nasa bir blog yazısında , "Bu teknoloji, Dünya'da elektrikle çalışan bir arabaya sahip olmayı daha kolay ve daha uygulanabilir hale getirebilir" dedi .

"Bu yeni teknolojinin uygulanması, bir aracı şarj etmek için gereken sürenin benzeri görülmemiş bir şekilde azalmasına neden oldu ve elektrikli araçların dünya çapında benimsenmesinin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırabilir."

Purdue Üniversitesi şu anda teknolojinin gelişimine devam etmek için ek endüstri ortakları arıyor.

Yorumlar