El yıkama alışkanlığında Avrupa'da Bosna ve Türkiye ilk sıralarda

Koronavirüsten korunmanın en büyük ve en önemli yöntemlerinden birisi olarak belirtilen "el yıkama" alışkanlığında Türkiye'nin Avrupa sıralamasında ikinci ülke olduğu ortaya çıktı. İlk sırada ise Bosna-Hersek yer alıyor. Sırada ise Hollanda ve İtalya gibi ülkeler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
El yıkamada liderler Bosna ve Türkiye

Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün en son bulaştığı ülkeler arasında Türkiye yer alıyor. Türkiye'de koronavirüsünün çok geç ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri bulunuyor. Ancak temizlik bu konuların başında geliyor. Uzmanlar, grip salgınlarından korunma yöntemlerinin başında "el yıkama"nın geldiğini söylüyor. Bu alanda Türkiye, Avrupa ikincisi konumunda. Birinci ise yine bir Müslüman ülke olan Bosna-Hersek.

Gallup International, söz konusu araştırmada 63 ülkenin hijyen haritasını çıkardı. Araştırmaya göre, dünyada tuvaletten sonra ellerini sabunla yıkayanların oranının en yüksek olduğu ülke Suudi Arabistan. Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor.

Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye’de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa’da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor. Bosna Hersek’i yüzde 94’lük bir oranla Türkiye ve yüzde 85’le Kosova izliyor.

63 ülke arasında tuvalet sonrası el yıkama oranının en düşük olduğu ülke yüzde 23’lük bir oranla Çin. Japonya yüzde 30, Güney Kore’yse yüzde 39 ile son sıralarda yer alıyor.

Hollanda’daysa bu oranın yüzde 50 olduğu görülüyor. Hollandalıların tuvaletten sonra elini yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine göre daha az olduğu dikkat çekiyor.

Tuvaletten sonra elini yıkama alışkanlığının zayıf olduğu diğer Avrupa ülkeleri yüzde 57 ile İtalya, ve yüzde 60’ın biraz üstünde olan İspanya, Fransa ile Rusya.

Ankete katılan İngilizlerin yüzde 75’i ellerini yıkadıklarını belirtirken komşu ülke İrlandalılarda bu oran yüzde 74. Michigan Üniversitesi’nden araştırmacı Dr Spike Lee, “El yıkama sadece insana fiziki ya da manevi bir temizlik değil aynı zamanda insan rahatlatan bir etkisi de var“ ifadelerini kullanıyor.

Türkiye'de ilk koronavirüsü dün tespit edildi; ancak o da Avrupa ülkelerinden geldiği için virüse yakalanan bir kişi çıkmıştı.

Yorumlar