El titremesi neden olur, el titremesinin nedenleri nelerdir?

El titremesi neden olur, el titremesinin nedenleri nelerdir? sorularının yanıtı özellikle el titremesi şikayeti yaşayanlar tarafından araştırılmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
El titremesi neden olur, el titremesinin nedenleri

Tremor yada halk arasındaki adıyla el titremesi veya titreme vücudun belli bir bölümünün özellikle bir ya da daha fazla uzvun, istemsiz ve ritmik bir şekilde hareket etmesine verilen isimlerdir. 

Özellikle el titremesi olarak ortaya çıkan belirtiler bu sadece ellerle sabit kalmayarak vücutta farklı uzuvlarada yayılmaktadır. Çoğu zaman titreme, kontrol edilemez bir vücut hareketlenmesi olarak görülür ve bu rahatsızlık, çoğunlukla birçok nedene dayanabilmektedir. Stres ve tüketilen besinlere bağlı olarak görülebilen el titremesi bazen ciddi bir hastalığın belirtisi de olarakta ortaya çıkabilmektedir.

Bazen kişilerin günlük işlerini dahi yapmasına engel olabilecek derecede görülen el titremesi hareket bozuklukları arasında yer alır. İş hayatı, günlük yaşamın getirdiği stres ve sıkıntılar, duygu değişimleri, yoğun stres, fiziksel yorgunluk ve halk arasında kan şekerindeki düşüklük olarak bilinen hipoglisemi gibi bir çok etkenden kaynaklı olarak el titremesi görülebilmektedir. Yaş ve cinsiyet ayırmaksızın tüm yaş gruplarında da yaygın olarak görülebilen bir durum olan el titremesi kısa süre ile oluştuğu, kişinin günlük aktivitelerini kısıtlamadığı ve belirginleşmediği sürece tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak el titremelerinin günlük yaşamı etkileyecek boyutlara ulaşması ve titremelerin süreklileşmesi durumunda acil tıbbi yardıma başvurulması gerekmektedir.

Stres ve günlük yaşamın etkilerinin dışındaki bazı ciddi sağlık sorunlarının yol açtığı kalıcı el titremeleri de görülebilmektedir. Bu durumlardan şikayetçi olan bir kişinin belirtileri ciddiye alarak hastaneye başvurması önerilmektedir.

El titremesi genellikle Parkinson hastalığı ile ilişkilendirilse de hipertiroidi, epilepsi ve multiple skleroz gibi pek çok farklı hastalığından etkisi ile de el titremesi sorunları görülebilmektedir. Başka hastalıkların etkisi ile ortaya çıkabilen el titremesi nedenleri başvurulacak tam teşekkülü bir hastanede iyice araştırılmalı ve altta yatan hastalığın tanısı konarak doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. 

Yaşlılarda görüldüğü gibi gençler arasında da görülebilen el titremesi şikayetleri doktorlar tarafından yapılacak tetkikler sonucunda konacak teşhis ile tedavi edilmelidir. Erken tedavi için hastanın belirtileri erkenden teşhis etmesi ve bu durumda hastaneye başvurması gerekmektedir.

Hemen hemen herkesin hayatının bir bölümünde tecrübe ettiği el titremesi kişilerin istemsizce ve ritmik bir kas hareketlenmesi ile yaşadığı bir durumdur. Heyecan, stres, öfke, sevinç ve korku gibi ani duygu değişimleri, yorgunluk, uykusuzluk, metabolik eksiklik, aşırı çay ve kahve tüketimine bağlı olarakta el titremesi gibi şikayetler görülebilmektedir. Ani ruh değişimi halinin ortadan kalkması veya bir müddet dinlenme ile el titreme şikayetleri altında yatan başka bir neden yoksa ortadan kalkabilir. Ani duygu durum değişimi ve yorgunluk halsizlik ile görülebilen ve fizyolojik tremor olarak adlandırılan bu durum, tamamen sıradan bir durum olup herhangi bir sağlık probleminin bir sonucu olarak görülmemelidir.

Öte yandan esansiyel tremor ise yaygın görülen hareket bozukluğu olarak öne çıkar ve çoğunlukla tek taraflı olarak başlayan titreme, bir süre sonra diğer elde de görülebilmektedir. Titremenin başlarında yalnızca duygu durumun değişimi ile görülen bu rahatsızlık, gittikçe sıklaşarak artış gösterir.

El titremesi nedenleri

El titremesinin pek çok nedenleri olabilmektedir. Bunlar arasında korku, heyecan ve öfke gibi duygu durum değişimleri yer alabilmektedir. Hatta en yaygın görülen sebepler arasında bu durumlar yer almaktadır. Öte yandan ortada herhangi bir stres, sinir, heyecan, korku veya aşırı sevinç gibi durumlar ortada yokken görülebilecek olan el titremeleri herhangi bir hastalık habercisi olabilmektedir. Açlık, kan şekerindeki düşüş gibi etkenlerde yine el titremesine yol açan sebeplerin başında gelmektedir. El titremelerinin diğer etkenlerinden biri ise yemek yedikten 2 ile 3 saat sonra ortaya çıkan el titremesidir. Bu durumun ise genellikle insülin direncine bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.

İnsülin direnciden kaynaklı el titremesine ek olarak hâlsizlik, baş dönmesi ve uyku hâli gibi belirtilerde görülebilmektedir. Aşırı kilo, hipertansiyon ve ateroskleroz olarak tanımlanan damar sertliğine kadar pek çok farklı rahatsızlığa sebep el titremesi ile birlikte görülebilmektedir. Mutlaka kontrol altına alınması gereken bu durumlar el titremesine sebep olan nedenler arasındadır.

Aşırı alkol tüketimi, kalp rahatsızlıkları ve dolaşım bozukluklarından, karaciğer hasarlarına, gırtlak ve mide kanserinden pankreas kanserine kadar pek çok hastalığa yol açan alkolizm aynı zamanda el titremesine de neden olmaktadır. Mutlaka sağlık kurumlarından yardım alınarak kontrol altına alınması gereken bir durum olan aşırı alkol tüketimi kontrol altına alındığında el titremesi ve diğer şikayetlerde azalma görülebilir.

Başka hastalıkların etkisiyle ortaya çıkabilen el titremesi metabolik eksikliklere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle vücudumuz için önemli olan B12 vitamin gibi bazı vitaminlerin eksikliği el titremesi gibi sorunlara yola açabilmektedir. İnsan vücudunda DNA sentezi, kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretimi ve sinir dokusunun yenilenmesi gibi pek çok önemli görevleri yerine getiren Kobalamin diğer bir adıyla B12 vitamininin vücutta eksik olması, el titremesine yol açabilir.

El titremesi bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da şu durumlarda da görülebilir:

Parkinson: Günümüzün en çok görülen hastalıklarından biri olan ve genellikle ileri yaşlarda görülen titrek felç olarak da tanımlanan Parkinson hastalığı, yavaş ilerleyen bir tür hareket hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Yaşı 60 ve üzeri olan bireylerde görülme sıklığı %1 gibi oranlarda olan bu nörolojik hastalık erken yaşlarda da görülebilmektedir. Ancak bu durumda genetik faktörlerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. Kişinin beyinde yer alan substabsiya nigra adlı bölgelerde üretilen dopamin, bireyin istemli hareketlerini yapmasına olanak tanıyan striatum adlı beyin bölgeleri arasındaki iletişim sağlar. Ancak önemli bir nörotransmiter olan dopaminin hormonunun vücutta üretiminin yeterli miktarda olmaması çeşitli sebeplere yol açmaktadır. Bunlardan biri ise Parkinson hastalığıdır.Parkinson hastalığında el titremesi, yaygın görülen bir belirtilerden biri olarak öne çıkmaktadır. Parkinson hastalığının semptomları arasında el ve ayak hareketlerinde yavaşlama, mimiklerde azalma ve hareket kısıtlılığı belirtileri yer almaktadır. Nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson aynı zamanda tedaviye en iyi yanıt veren hastalıklardan biridir.

Epilepsi: Beyinde meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan ve miyolkloni ya da miyoklonus ya da farklı bir deyişle, kas ve kas gruplarının aniden kasılmasıyla aritmik sıçrayıcı hareketler ile karakterize olan rahatsızlıktır. El titremesine neden olan hastalıklardan biri olan epilepsi hastalığınde titremenin o kadar ileri seviyelere ulaştığı zamanlarda eldeki nesneler düşürülebilir.

Polinöropati: Periferik sinir olarak bilinen ve kişinin duysal, motor ve otonom sinir hareketlerini yapmasını sağlayan sinirlerin zarar görmesi ile oluşan polinöropati varlığında da el titremesi görülebilir. Karıncalanma, iğnelenme, uyuşma ve dokunmaya karşı hassasiyet gibi pek çok belirtiyle birlikte görülen rahatsızlık, pek çok farklı hastalık sonucu ortaya çıkar. Ve el titremesine neden olan hastalıklardan biri olarak öne çıkmaktadır.

Distoni: El titremesine neden olan başka bir hastalık olarak öne çıkar ve kaslarda istemsiz hareketlere yol açan bir hastalık olarak bilinir. Hareket bozukluğu hastalığı olan distoni sonucunda kaslarda oluşan kasılma, ellerde ve ses tellerinde titreme, yüz, kol ve bacaklarda kasılma gibi belirtilerle karakterize bir hastalıktır. 

El titremesi nasıl tedavi edilir?

Ellerin titremesi neden olan hastalık veya hastalıkların sebeplerine kadar geniş bir yeplazede değerlendirilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kesin bir tedaviden bahsetmek mümkün değildir. Ancak uzman doktorlar tarafından yapılacak kontroller sonucunda hastanın şikayetlerinin tamamen giderilmesi veya azaltılması için adımlar atılabilir. 

Yorumlar