El konulan milyonlarca maskenin akıbeti belli oldu

Operasyonlarda el konulan kaçak üretimli maskeler ve diğer tıbbi koruma ekipmanlarının imha edilmeyerek değerlendirilmesine karar verildi. Şu ana kadar 5 milyon adetten fazla maske ele geçirilmişti.

Google Haberlere Abone ol
El konulan milyonlarca maskenin akıbeti belli oldu

Koronavirüs ile mücadele kapsamında üretimi ve ihracatı özel izne bağlanan maske ve diğer koruyucu ekipmanlarla ilgili önemli bir karar geldi. Buna göre, operasyonlarda ele geçirilen maskeler ve diğer koruyucu sağlık ekipmanları devlet tarafından değerlendirilecek. Mart ayının başından bu yana düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 5 milyonun üzerinde maske ele geçirildi. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; mart ayının ilk haftasında yayımlanan tebliğ sonrasında koronavirüsle mücadele kapsamında kullanılacak başta maske olmak üzere çok sayıda ürün için izin şartı getirilmişti. Ancak düzenlemeye rağmen yurdun çeşitli bölgelerinde yapılan operasyonlarda milyonlarca adet ürün ele geçirildi. Sadece son bir ay içerisinde ele geçirilen maske adedi ise 5 milyon adete yaklaşmış durumda. Söz konusu ürünlerle ilgili dikkat çeken bir adım atıldı.  

Koronavirüs salgının ekonomik ve sosyal olarak etkilerinin azaltılması için Meclis'e gelen ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 15 maddelik torba yasada dikkat çeken bir maddede yer aldı. 

Yapılan düzenleme ile operasyon ve kontrollerde ele geçirilen koronavirüs salgınıyla mücadelede kullanılabilecek ürünler bulundukları yerden tasfiyesi beklenmeden hızlıca ilgili kamu kurumuna gönderilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından koronavirüs salgınının Türkiye'ye sıçramasının ardından başta maske, eldiven ve tulum gibi salgınla mücadelede kritik öneme sahip ürünlerin yurt dışına ihracatı için ön izin şartı getirilmişti.

Meclis'e sunulan torba yasada yer alan düzenleme ile; bulaşıcı salgın hastalıkla mücadelede doğrudan ilgili tıbbi cihaz ve malzemeler, test materyali, plazma, etil alkol, izopropil alkol, gliserol, maske, eldiven, tulum, galoş, kolonya, dezenfektan, dezenfeksiyon cihazları, solunum cihazı, yoğun bakım malzemesi, ilaç, aşı, ilk yardım araç-gereçleri ve bunların üretiminde kullanılan cihaz ve malzemeler bekletilmeyerek ilgili kamu kurumuna tahsis edilebilecek.

Yorumlar