Ekvator Ginesi sürgündeki Ganalı siyasetçiyi koruyacak

- Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Mbasogo, Gambiya'nın sürgündeki eski Devlet Başkanı Jammeh'i koruyacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Ekvator Ginesi sürgündeki Ganalı siyasetçiyi koruyacak

ABUJA (AA) - Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Gambiya'nın sürgündeki eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh'i koruyacağını açıkladı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 30. Afrika Birliği zirvesine katılan Mbasogo, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile görüştü.

Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mbasogo, Afrika Birliği'nin Jammeh'in ülkesine iade edilmesine karşı çıktığı için kendisini koruyacağını açıkladı.

Mbasogo, "Afrika'nın eski devlet başkanlarının korunmasının doğru bir karar olduğuna inanıyorum. Bana Jammeh'in iadesi konusuna karşı çıktığını söylediği için Alpha Conde'yi takdir ediyorum." dedi.

Ülkede 1979'dan bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Mbasogo, "Jammeh'in korunması konusunda tam bir fikir birliği içindeyiz. Afrika'nın eski liderlerinden biri olduğu için ona saygı duymalıyız. Eğer ona bu şekilde davranırsak diğer Afrika liderlerine de yönetimi bıraktıktan sonra saygı duyulur." diye konuştu.

- 22 yıllık iktidar ve sürgün

Jammeh, 22 Temmuz 1994'te askeri darbe ile Gambiya'da yönetimi devralmış ve 22 yıl boyunca ülkeyi yönetmişti.

Eski Devlet Başkanı, 1 Aralık 2016'daki seçimlerde koltuğunu Adama Barrow'a kaptırmıştı. Yenilgiyi önce kabul eden Jammeh, daha sonra iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. Görevi Devlet Başkanı Barrow'a 19 Ocak'ta devretmesi gereken Jammeh, 17 Ocak'ta da 90 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

Koltuğu bırakması yönündeki baskılara dayanamayan Jammeh, 21 Ocak'ta ülkeden ayrılarak Ekvator Ginesi'ne gitmişti.

Giderken yanında en az 50 milyon dolar götürdüğü de öne sürülen Jammeh'in, iktidarda bulunduğu son 3 yılda 147 milyon dolar harcadığı açıklanmıştı.

Jammeh'in mal varlığına yönelik soruşturma kapsamında, 184 mülk, 95 banka hesabı ve Jammeh'e ait ya da ilişkili 17 şirket ile ilgili inceleme başlatılmıştı.



Yorumlar