Ekvador'da devleti başkan yardımcısına hapis cezası

- Devlet Başkan Yardımcısı Glas, Oberdecht rüşvet davasında 6 yıl hapse mahkum oldu

Google Haberlere Abone ol
Ekvador'da devleti başkan yardımcısına hapis cezası

QUITO (AA) - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas, rüşvet suçlamasıyla yargılandığı davada 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ulusal Mahkeme, Glas'ı Brezilya inşaat firması Oberdecht'in ülkede altyapı ihaleleri kazanmak için yetkililere milyonlarca dolarlık rüşvet verilmesini organize etmekten suçlu buldu.

Hem eski Devlet Başkanı Rafael Correa'nın hem de halihazırdaki Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun yardımcılığını yapan Glas'ın amcası ve diğer 3 kişiyle Oberdecht'in ABD Adalet Bakanlığı ile yıl başında yaptığı adli uzlaşma kapsamında Ekvador'da yetkililere dağıttığını itiraf ettiği 33,5 milyon dolarlık rüşvete aracılık ettiği belirtildi.

Mahkeme, sanıkları altışar yıl hapis cezasının yanı sıra 33,5 milyon doları geri ödemeye mahkum etti.

Muhalefet, kararı "tarihi bir adım" olarak değerlendirirken eski Devlet Başkanı Correra, eski yardımcısının masum olduğunu, davanın yanlızca Glas'ı görevinden almayı amaçladığı savundu.

Mayıs ayında göreve gelen Sosyalist Devlet Başkanı Moreno, davanın başlamasının ardından Glas'ın yetkilerini geçici olarak elinden almıştı.

Moreno, iktidara geldikten sonra, başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Correra yönetimini "yolsuzluğa batmakla" suçlamıştı. Moreno'nun yardımcısı Glas'ı görevden alma yetkisi bulunmuyor. Başkan yardımcısının görevden azledilebilmesi için ulusal meclisin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Glas, Latin Amerika ülkelerinde Odebrecht skandalı kapsamında hüküm giyen en üst düzey siyasilerden biri oldu.

Odebrecht şirketi yöneticileri, yıl başında ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı uzlaşma anlaşması kapsamında 10 Latin Amerika ve 2 Afrika ülkesinde yetkililere toplam 788 milyon dolar rüşvet ödeyerek, milyonluk sözleşmelere imza attıklarını itiraf etmişti.

Peru, Arjantin, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela makamları, kendi ülkelerinde Odebrecht şirketinin faaliyetleriyle ilgili yolsuzluk soruşturmaları başlatmıştı.

Yorumlar