Ekvador'da cumhurbaşkanlığı referandumu

- Devlet Başkanı Moreno, cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan değişiklikle halefi Correra'nın yeniden aday olmasının önünü kesmeyi amaçlıyor

Google Haberlere Abone ol
Ekvador'da cumhurbaşkanlığı referandumu

QUITO (AA) - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da halk, cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlamayı öngören referandum için sandık başında gitti.

Devlet Başkanı Lenin Moreno ile halefi Rafael Correa arasındaki siyasi ihtilafın ürünü olan referandumla Moreno, cumhurbaşkanının görev süresini sınırlayarak, 2007-2017 arasında iki dönem görev yapmış olan Correa'nın yeniden aday olmasının önünü kesmeyi amaçlıyor.

Referandum cumhurbaşkanının görev süresinin yanı sıra yetkilerine ilişkin de düzenlemeler içeriyor. Seçmenler, cumhurbaşkanına ülkenin önde gelen yargı ve bürokrasi kurumlarının başına yapılan atamalarda daha fazla yetki verilmesi, yolsuzluktan yargılanan siyasilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmesinin yasaklanması ve madenciliğe kısıtlamalar getirilmesi konularında görüş bildirecek.

Devlet Başkanı Moreno geçen yıl mart ayında göreve gelmesinin ardından, daha önce başkan yardımcılığını yaptığı halefi Correa ile anlaşmazlığa düşmüştü. İkisi de Sosyal demokrat PAIS İttifakı tarafından aday gösterilen siyasetçilerin arası, Moreno'nun, Correa'nın mesafeli olduğu bazı iş dünyası figürleri ve siyasiler ile yeniden ilişki kurma yönündeki attığı adımlar nedeniyle açılmıştı.



Yorumlar