Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? Ekrem İmamoğlu neden ceza aldı?

Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? Ekrem İmamoğlu neden ceza aldı? İmamoğlu neden ceza aldı, YSK üyelerine ne dedi? Ekrem İmamoğlu'nun neden yargılandığı ve ne ile suçlandığı bugünkü duruşmayla bir kez daha merak konusu oldu. Peki, Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi, neden yargılanıyor?

Google Haberlere Abone ol
Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor?

Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? Ekrem İmamoğlu neden ceza aldı? İmamoğlu neden ceza aldı, YSK üyelerine ne dedi? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi, neden yargılanıyor? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun neden yargılandığı ve ne ile suçlandığı konuları hala merak ediliyor. İmamoğlu, yargılandığı davada 2 yıl 7 ay hapis cezası aldı. Hapis cezasının kesinleşmesi halinde 2 yıl 7 ay boyunca siyaset de dahil olmak üzere bazı haklarından mahrum olacak. Cezasının bitiminde ise kaldığı yerden devam edebilecek. Peki, İmamoğlu neden ceza aldı, Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB başkanıyken okuduğu bir şiir nedeniyle aldığı hapis cezasıyla Ekrem İmamoğlu'nun aldığı ceza arasında bir benzerlik var mı? Neden böyle bir kıyaslama yapılıyor? 

EKREM İMAMOĞLU NEDEN YARGILANIYOR? EKREM İMAMOĞLU NEDEN CEZA ALDI?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde bir konuşma yaptı. İBB Başkanı konuşmasında 'seçim döneminde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız şekilde kullanıldığını, kampanya süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran bir dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarda bulunduklarını' söyledi. İmamoğlu, 'iktidarın İstanbul'da seçimi, YSK kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini' savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 4 Kasım 2019'da İmamoğlu'nu kastederek "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" açıklamasını yaptı. İmamoğlu aynı gün İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklama sırasında Soylu'nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler, ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullandı. Bu açıklamayla ilgili olarak, YSK'nın yazılı suç duyurusunda bulunması ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılığın hazırladığı iddianame, 28 Mayıs 2021'de Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesin tarafından kabul edildi ve İmamoğlu için hapis cezası talep edilen dava süreci başladı.

İDDİANAMEDE NELER VARDI?

İddianamede, İmamoğlu'nun 4 Kasım 2019'da gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK üyelerine hakaret içeren ifadeler kullandığı öne sürülüyor. İmamoğlu'nun, "açıklama sırasında kullandığı söylemle YSK üyelerine alenen hakaret ettiğinin anlaşıldığı" belirtilen iddianamede, "bu sözün, kurul üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu" ifade edildi. "İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019'da YSK tarafından iptal edildiği nazara alındığında, söylemin kamu görevlisi olan ve kurul halinde çalışan mağdurlara yönelik olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı" belirtildi. İddianamede yer alan yazılı savunmasında İmamoğlu ise söz konusu açıklamasında YSK üyelerine yönelik bir ifadesi olmadığını, bu söylemin kimse tarafından da Kurul üyelerine yönelik algılanmadığını ifade etti. İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik, "zincirleme şekilde kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden dört yıl bir aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

ERDOĞAN'IN ALDIĞI CEZA İLE BİR BENZERLİĞİ VAR MI?

Ekrem İmamoğlu'nun aldığı hapis cezası ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB başkanı olduğu dönemde aldığı cezayı birbirine benzetenler var. Ancak bu iki olayın ve alınan cezaların birbirleriyle hiçbir alakası veya benzerliği bulunmuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı hapis cezasında, "siyasi hayatı" tamamen bitirilmeye yönelik bir cezaydı. Alınan ceza nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ömrü boyunca bir daha siyaset yapmasını engellemeyi öngörüyordu. 

Ancak Ekrem İmamoğlu'nun aldığı ceza ise her vatandaşın olduğu gibi, ceza alan herkesin, cezasının infazı sürecinde bazı haklarından mahkum kalmasıyla alakalı bir durumdur. Yani Ekrem İmamoğlu'nun aldığı ceza 2 yıl 7 ay ise; bu 2 yıl 7 ay süresi boyunca bütün mahkumlarda olduğu gibi "seçme ve seçilme hakkı da dahil" olmak üzere birçok hakkını kullanamaz. 

İmamoğlu, cezası bittikten sonra siyasete istediği zaman istediği yerden devam edebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cezası bittiği halde bir daha asla siyasetçi olmamasını öngören Yargıtay ve AYM kararları vardı. 

Yorumlar