Ekrem Demirli kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?
Prof. Dr. Ekrem Demirli kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir? Dini konularda yorumlarda bulunan Demirli'nin biyografisi merak konusu oluyor. İşte Prof. Dr. Demirli hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:
Televizyon kanallarında dini konularda çeşitli yorumlarda bulunarak dikkatleri üzerine çekmeyi başaran isimler arasında yer alan Prof. Dr. Ekrem Demirli kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve ihtisas alanı nedir? İşte Prof. Dr. Ekrem Demirli biyografisi:
Ekrem Demirli aslen Rizeli'dir.
51 yaşındadır.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisidir.
İşte detaylı bilgiler:
Ekrem Demirli 1969 yılında Rize ilinin İkizdere ilçesinde dünyaya geldi.
İlk ve orta öğrenimini doğduğiu ilde tamamlayan Ekrem Demirli üniversite eğitimi için İstanbul'a gelerek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girdi.
1993 yılında buradna mezun olarak 1995’te Abdullah İlâhî’nin Keşfü’l-Vâridât’ı adlı teziyle yüksek lisans yaptı.
2003’te de Sadreddin Konevi’de Marifet ve Vücûd başlıklı çalışmasıyla doktorasını tamamladı.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliğini sürdüren Demirli, çalışmalarını ağırlıklı olarak iki alanda sürdürmektedir:
Birincisi Konevi şârihleri ikincisi ise İbnü’l-Arabî.
Ekrem Demirli’nin Sadreddin Konevî, Abdürrezzâk Kâşânî, İbn Sina ve İbnü’l-Arabî’den çevirileri, hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri ve ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır.
Ekrem Demirli'nin "nefis" konusunda önemli bir tanımlaması vardır.
Bir söyleşisi esnasında nefis konusundaki görüşünü şöyle dile getirmişti:
İslam’ın temel kaynakları referans alındığında nefisle ilgili neler diyebiliriz, nefis nedir? Kur’an-ı Kerim’e baktığımızda nefis bazen insanın kendisi bazen ondaki kötü nitelikler, daha doğrusu ham niteliklerdir. Şeriat ve ahlak terbiyesinden geçmemiş nitelikler veya o niteliklerin kaynağı anlamında kullanıldığını görüyoruz. Ancak daha sonra gelişen süreçte, özellikle nas yorumculuğunda, kavranmasının çok da basit olmadığı, problemli bir kavram olduğu fark ediliyor. Acaba insanın davranışlarını yönlendiren ana saik nedir? İnsanda acaba bir iyi bir de kötü taraf mı var? Bir düalizmden mi söz edeceğiz insan davranışlarında? Ruh, akıl, nefis, dürtülerimiz, içgüdülerimiz var. Birden çok kavram ortaya çıkınca nefis bunların hangisine karşılık geliyor diye ciddi bir problem ortaya çıkmış. Velhasıl bu tartışmalar devam etmiş. İslam ahlakçıları, müfessirler bunu tartışmışlar, sufiler bunu tartışmışlar. Kanaatime göre tam kesin bir çözüme ulaşamamışlar, çünkü hem bu konuda kavram fazlalığı var hem de bu konudaki bakış açısının farklılığı tam anlamıyla nefis nedir, sorusuna cevap vermeye müsait değil. Bugün bile burada sorun var. Biz günlük hayatımızda nefis tabirini nadiren olumlu anlamda kullanırız. Nefse uymak tabiri olumsuz bir içerik kazanır. Genel kabulü dikkate alırsak, nefis daha çok bizim tabi yönelimlerimizi, dürtülerimizi, içgüdülerimizi, hemen gerçekleştirmek istediğimiz arzularımızı, herhangi bir meşruiyet, kaide, kural kabul etmeden maksadına varmak isteyen, menfaatini elde etmek isteyen yönlerimizi ifade ediyor. Bir bakıma ham insan, ham duygularımız gibi düşünülebilir.
Ekrem Demirli'nin yazdığı başlıca kitapları şunlardır:
Sadreddin Konevî’de Bilgi ve Varlık
Fusûsu’l-Hikem Şerhi
Nazarî Tasavvufun Kurucusu: Sadreddin Konevî
İslam Metafiziğinde Tanrı ve İnsan
Şair Sufiler: Mevlana, Yunus ve Niyazi-i Mısri Üzerine İncelemeler
Tasavvufun Altın Çağı
İbnü’l-Arabî Metafiziği

Yorumlar