Ekonomistler faiz indirimi bekliyor

- Finansinvest Başekonomisti Kanlı: - "TCMB, üst bantta indirime 50 baz puan indirimle devam edeceğini, ancak karar metni içinde temkinli bir söylem benimseyerek faiz indirimlerinin sonuna gelindiği ya da yaklaşıldığı mesajını vererek piyasanın kaygılarını giderme yoluna gidecektir" - İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Kömürcüoğlu: - "Merkez Bankasının yarınki toplantısında üst bantta 50 baz puan indirime gideceği yönündeki görüşlerimizde bir değişikliğe gitmedik" - Halk Yatırım Başekonomisti Tokalı: - "Merkez Bankasının finansal istikrarı sağlamaya yönelik proaktif yaklaşımının etkili olduğunu görürken, kalıcılığı konusunda güven ortamı oluşana kadar politika faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini tahmin ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Ekonomistler faiz indirimi bekliyor

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi bekleniyor.

FETÖ'nün cuma günkü darbe girişiminin ardından değişen piyasa koşulları, ekonomistlerin faiz kararlarında değişikliğe neden olurken, ekonomi yönetiminin aldığı proaktif kararların TL varlıklara destek olduğu belirtiliyor.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, dolar/TL'de sert oynaklıklar olması durumunda Merkez Bankasının faiz indirimine ara verebileceğini, aksi durumda ise 25 ila 50 baz puan indirim yapabileceğini kaydediyor.

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankasının kararını gözden geçirirken yaşananların Türkiye'nin risk primini ne kadar değiştirdiğine bakacaklarını ifade ederek, risk priminde artış yaşandığını, ancak bunun çok yüksek miktarda olmadığını söyledi.

Kanlı, "Diğer taraftan TCMB, darbe girişiminin daha önceden beklenen faiz indirimini engellediği gibi bir izlenim de vermek istemeyecektir. Bu nedenle TCMB, üst bantta indirime 50 baz puan indirimle devam edeceğini, ancak karar metni içinde temkinli bir söylem benimseyerek faiz indirimlerinin sonuna gelindiği ya da yaklaşıldığı mesajını vererek piyasanın kaygılarını giderme yoluna gidecektir. " dedi.

Kanlı, politik ve jeopolitik kaynaklı gelişmelerin sürekli piyasa oynaklığı yarattığı ve TL varlıklar üzerinde ek risk primi oluşturduğu bir dönemde olunduğunu da söyledi.


- "50 baz puanlık indirim bekliyoruz"


İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu da Merkez Bankasının yarınki toplantısında üst bantta 50 baz puan indirime gideceği yönündeki görüşlerinde bir değişikliğe gitmediklerini bildirdi.

Kömürcüoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yabancı yatırımcılarla düzenlediği toplantıda para politikası duruşunda bir değişiklik olmayacağının söylenmesinin yarınki toplantıya yönelik görüşlerini desteklediğini ifade ederek, "Aynı toplantıda Çetinkaya’nın önümüzdeki toplantılarda faiz indirimlerinin daha sınırlı olacağı yönündeki söyleminin ardından yarınki toplantıda 25 baz puanlık bir indirimin de beklentilere dahil edildiğini belirtmek gerek." dedi.


- "Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacak"


Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise TCMB’nin tüm politika araçlarıyla finansal istikrarı sağlamaya yönelik proaktif yaklaşım gösterdiğini, kalıcılığı konusunda güven ortamı oluşana kadar politika faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini söyledi.

Tokalı, "Finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi ve volatilitenin tekrar eski seviyelere geri dönme süreci içerisinde de gereken tüm TL ve döviz enstrümanlarını kullanma konusundaki kararlılığın, kırılganlığın kontrol altında tutulmasında önemli bir unsur olacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.


-"Oynaklık artarsa faiz indirimine ara verilebilir"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da normal şartlarda yarınki TCMB faiz kararında bir indirime gidilmesinin beklendiğini ve yüzde 9 olan faiz koridorunun üst bandında 25 veya 50 baz puanlık bir indirim alanı daha olduğunu söyledi.

Kur tarafında oynaklığın artması ve tekrar yukarı yönlü bir ivmelenmenin görülmesi durumunda yarın Merkez Bankasından daha "güvercin adımlar" görebileceği tahmininde bulunan Tufan, "Bu sebeple bugünkü işlem günündeki piyasa oynaklığı yarınki kararlar için referans olacaktır. Dolar/TL'de 3'ün üzerinde bir sert fiyatlama söz konusu olursa yarın Merkez Bankası faiz indirimine ara verebilir." görüşünü dile getirdi.

Yorumlar