EGS Holding battı mı, neden battı? Harvard'da ders konusu olmuştu

Örnek hızlı büyümesi nedeniyle Harvard Üniversitesi'nde ders konusu olan İzmirli ihracatçıların kurduğu EGS Holding iflas bayrağını çekti.

Google Haberlere Abone ol
Harvard'da ders konusu olan EGS holding battı

İzmir'de kurulu olan ve Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri olan EGS Giyim Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, 27 yılın ardından iflasını açıkladı. 1997 yılında İzmir ve Denizli merkezli 99 tekstil şirketi tarafından dış ticaret amacıyla kurulan EGS, ekonomik krizler ve mali sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.

2001 KRİZİ VE MALİ SORUNLAR

Kurucuları arasında Kemal Zorlu, Hüseyin Özdilek, Necip Kalkan, Ali İhsan Kasapoğlu gibi isimlerin bulunduğu EGS Holding, 2001 ekonomik krizinden büyük zarar gördü. Holding, büyüme sürecinde bankacılık sektörüne adım atmış ve kendi adıyla bir banka kurmuştu. Ancak yaşanan kriz, holdingin mali yapısını derinden etkiledi.

YATIRIMCILARIN MAĞDURİYETİ

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), 2001 yılında EGS Bank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'ye devredilmesine karar verdi. Bu süreç, holdingin yönetiminin de fona geçmesine neden oldu. EGS Holding ve TMSF arasında, holdingin çok ortaklı yapısı nedeniyle uzun süren anlaşmazlıklar yaşandı. 2000 yılında halka arz edilen EGS Holding'in küçük ortakları ve borsa hisselerini satın alan yatırımcılar büyük mağduriyet yaşadı.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ'NDE DERS VE TEZ KONUSU

EGS Holding'in hızlı büyüme süreci, uluslararası alanda da dikkat çekmiş ve Harvard Üniversitesi'nde ders ve tez konusu olarak işlenmişti. Bu, holdingin başarılarının yanı sıra karşılaştığı zorlukların da önemli bir eğitim materyali olarak değerlendirildiğini gösteriyor.

İFLASIN DUYURULMASI

EGS Holding'in tasfiye sürecinin tamamlanmasının ardından, İzmir İflas Müdürlüğü tarafından holdingin iflasının verildiği açıklandı. Bu durum, Türkiye ekonomisi ve iş dünyasında önemli bir yer tutan EGS Holding'in sonunun geldiğini işaret ediyor. Holdingin iflası, küresel krizlerin yanı sıra yerel ekonomik sıkıntıların şirketler üzerindeki etkilerini de gözler önüne seriyor.

Yorumlar