Ege'nin iki yakasından AB'ye Türkiye mesajı

- AP Milletvekili Kyrkos: - "AB, net alternatifler sunmuyorsa, popülist ve basit konuşmaların cazibesi Avrupa'yı uçuruma itecektir. AB'nin katılım araçlarını vizyonsuz ve çoşkusuz kullanıyoruz" - CHP AB Temsilcisi Sevinç: - "AB'nin en başarılı dış politika araçlarından biri olan genişleme politikası, yükselen popülizme rehin olan kendi (Avrupa) siyaseti tarafından etkisiz hale getirildi"

Google Haberlere Abone ol
Ege'nin iki yakasından AB'ye Türkiye mesajı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı Miltiadis Kyrkos, "AB, net alternatifler sunmuyorsa, popülist ve basit konuşmaların cazibesi Avrupa'yı uçuruma itecektir. AB'nin katılım araçlarını vizyonsuz ve çoşkusuz kullanıyoruz." dedi.

AP Milletvekili Kyrkos ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Kader Sevinç, YouTube'da "Ege'nin iki yakasından iki Avrupalı'dan AB liderlerine çağrı" başlıklı bir ortak mesaj yayınladı.

Ortak mesajda, AB-Türkiye ilişkileri için katılım müzakerelerini sürdürmenin önemli olduğu vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu'nda, Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınması çağrısı yapan tavsiye niteliğindeki kararla ilgili Kyrkos, Türkiye’nin AB katılım sürecinin tıkanmış olmasının her iki tarafa da zarar verdiğini, Türkiye'yle katılım müzakerelerine davam edilmesi gerektiğini anlattı.

Kyrkos, AB'nin vermek istediği mesajların Türkiye'de farklı anlaşıldığını, katılım müzakerelerin herhangi bir alternatifi olmadığını hatırlattı.

- Avrupa uçurumun eşiğinde

Avrupa'nın günümüzde bir uçurumun eşiğinde bulunduğunu anlatan Kyrkos, "AB’nin kendisini yenilemesi şart. Uzun süredir gecikmiş ancak kaçınılmaz bir seçimle karşı karşıyayız. Ya birleşmeye doğru atlıyoruz ya da kaçınılmaz dağılmaya doğru sürükleniyoruz." diye konuştu.

Üyelik yolunda olan tüm ülkeler için Avrupa'nın demokrasi, istikrar ve ekonomik büyüme anlamı taşıdığını belirten Kyrkos, "AB net alternatifler sunmuyorsa, popülist ve basit konuşmaların cazibesi Avrupa'yı uçuruma itecektir. AB katılım araçlarını vizyonsuz ve çoşkusuz kullanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kyrkos, AB'nin mümkün olduğu kadar çok ekonomik ve siyasi bağları olan, istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu anımsatarak, Türkiye'deki insanlarla birlikte daha da sıkı çalışılması gerektiğini ifade etti.

- Genişleme, popülizme yenik düştü

CHP AB Temsilcisi Sevinç de Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin fiilen dondurulmuş durumda olduğuna işaret ederek, "AB'nin en başarılı dış politika araçlarından biri olan genişleme politikası, yükselen popülizme rehin olan kendi (Avrupa) siyaseti tarafından etkisiz hale getirildi." dedi.

AB'nin sorunları çözmede yetersiz kaldığını anlatan Sevinç, AB üyelik kriterlerini yerine getiren bir Türkiye için başlıkların derhal açılması gerektiğini kaydetti.

- "Türkiye'de bir yangın varken Avrupa'da barış olamaz"

Sevinç, AB'nin ülkedeki demokrasiyi güçlendirmek için üyelik müzakere çerçevesini daha iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde Avrupa, Türkiye'yi bütün olarak kaybetmeye mahkum. Bu da geri dönüp Avrupa'yı avlayacak. Hepimizin unutmaması gerekir ki Türkiye'de bir yangın varken Avrupa'da barış olamaz." diye konuştu.

AB’nin önemli başarıları olduğu gibi ciddi hataları da olduğunu anlatan Sevinç, "Türkiye politikası onlardan biri. AB, halklarını bir araya getirmek yerine bölen sonuçlar yaratan pek çok hata yaptı ve yolundan çıktı. AB'nin hatalarının çoğu AB'yi yenileyememiş ve Avrupa projesinin vatandaşlarıyla olan bağlantısının kopmasına neden olan politikacılarının hatalarından kaynaklanıyor. Bunlar AB'yi daha zayıf bir yöne doğru ittiler." değerlendirmesinde bulundu.



Yorumlar