Efsanevi basketbolcu Kerim Abdülcabbar'dan AA'ya mülakat

- Kerim Abdülcabbar: (1) - "Trump'ın yaptığı iyi bir şey varsa o da, İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. Böylelikle gelecekte bu illeti layıkıyla ele alabileceğiz" - "İnsanlar, ABD'de ırkçılık bitti diye düşünüyor; ancak bugün ırkçılık, bir evi saran karıncalar gibi toplumun altyapısına daha derin bir şekilde yerleşmiş durumda" - "Obama, yeni siyahi nesle hiçbir devlet makamının erişilemez olmadığını gösterdi" - "Clinton zeki, hitabeti kuvvetli, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor ve farklı toplumsal kesimlerden insanlara değer veriyor"

Google Haberlere Abone ol
Efsanevi basketbolcu Kerim Abdülcabbar'dan AA'ya mülakat

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR / CANBERK YÜKSEL - Amerikan Basketbol Liginin (NBA) efsanevi oyuncularından Kerim Abdülcabbar, ABD'de Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı iş adamı Donald Trump için "Trump'ı Western filmlerinde, meyhanede lince kalkışacak öfkeli bir güruhu kamçılamaya çalışan geveze palavracılara benzetiyorum. Trump'ın yaptığı iyi bir şey varsa, o da İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. Böylelikle gelecekte bu illeti layıkıyla ele alabileceğiz." dedi.

NBA'de tüm zamanların en iyi oyuncularından biri kabul edilen Kerim Abdülcabbar (69), AA muhabirine verdiği yazılı mülakatta, yaklaşan başkanlık seçimlerinden ABD'deki ırkçılığa, Obama'nın başkanlık döneminden Trump'a kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda beyazlarla siyahiler arasında sorunların arttığına vurgu yapan Abdülcabbar, günümüz sorunlarının, geçmişin beraberinde getirdiği yüklerden bağımsız olmadığını söyledi.

ABD’de çok az kişinin tarihle ve geçmişte yaşananlarla ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunu kaydeden Abdülcabbar, "Çoğu zaman geçmişteki hataları, atalarımızın hataları gibi görüp kendimizi onlardan bağımsız düşünüyoruz. 'Onlar bizi ilgilendirmez' diyoruz. Böylece tarihten ders alma fırsatını kaçırıyoruz." dedi.

Bu yaklaşımın, ABD'deki ırk temelli sorunların çözümünün önündeki önemli engellerden biri olduğunu ifade eden efsanevi basketbolcu, ABD'de ırkçılığın hala varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

- "ABD'de ırkçılık, toplumun altyapısına yerleşmiş durumda"

Abdülcabbar, "İnsanlar, 'kölelik bitti, (demiryolu ve tramvaylarda ırk ayrımını benimseyen) Jim Crow yasaları bitti, açık ırk ayrımı bitti, öyleyse ırkçılık bitmiştir' diye düşünüyor. Ancak bugün ABD’de ırkçılık, bir evi saran karıncalar gibi toplumun altyapısına daha derin bir şekilde yerleşmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Irkçılığın Amerikan toplumunda her yerde görülebileceğini anlatan efsanevi basketbolcu, seçmen kimliklerinde, polis şiddetinde, ev alırken, işe girerken veya eğitim görürken ırkçılığın birçok örneğine rastlanabileceğini belirtti.

Abdülcabbar, ırkçılığın ortadan kaldırılması için sorunun derinlemesine "aydınlatılması" gerektiğine işaret ederek, gerekli hukuki düzenlemelerin de önemine dikkat çekti.

- "Obama, hiçbir siyasi makamın erişilemez olmadığını gösterdi"

"Duvara Yazılan Yazılar" adlı kitabında güncel siyasetle ilgili değerlendirmeler yapan Abdülcabbar, "Kitabınızda Obama etkisinden bahsediyorsunuz. Obama döneminin, Amerikalı siyahiler için faydadan çok zarar getirdiği söylenebilir mi? Bu anlamda yeni başkandan beklentileriniz nelerdir?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Başkan Obama görevini hoşgörü, saygınlık ve dirayetle yürüttü. Yeni bir siyahi nesle, hiçbir devlet makamının erişilemez olmadığını gösterdi. Bu fikir ve ilham ülkeyi sonsuza dek değiştirdi. Obama'nın ırkçılığa karşı elde ettiğini, Hillary Clinton'ın da kadın düşmanlığına karşı elde edeceğine inanıyorum. Ki bu tavır da ABD'de ırkçılık kadar yaygın ve zararlıdır. İnsanları ırkçı veya kadın düşmanı olmamaya zorlayamayız, ancak kanunlar yoluyla onların başkalarının haklarını ihlal etmelerini engelleyebiliriz."

Abdülcabbar, yeni neslin, yakın tarihteki en bölücü ve ihtilaflı başkanlık seçiminden geçerek, geleceğe dair ciddi bir ikazla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. "Bu iyi bir şey, çünkü artık ABD'ye ve barındırdığı farklılıklara dair daha gerçekçi bir vizyona sahipler." diyen Abdülcabbar, böylece gençlerin ülkenin geleceği için daha gerçekçi bir yol çizebileceğini vurguladı.

- "Clinton, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor"

Neden Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'ı desteklediği sorusuna Abdülcabbar, "Clinton daha adil bir toplum oluşturmanın davasını gütmüş biri; bu konuda düzgün bir sicile sahip. Zeki, hitabeti kuvvetli, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor, Kongre’de iş bitirme tecrübesi var ve farklı toplumsal kesimlerden insanlara değer veriyor." cevabını verdi.

Daha önce katıldığı toplantılarda da Cumhuriyetçi başkan adayı iş adamı Donald Trump'ı eleştiren Abdülcabbar, ünlü emlak milyarderinin Amerikan değerlerini yansıtmadığını ve başkan olmaması gerektiğini ifade etti.

- "Trump'ı geveze palavracılara benzetiyorum"

Abdülcabbar, "Donald Trump ırkçı, kadın düşmanı, homofobik, yabancı düşmanı, bilgisiz, derdini anlatmaktan aciz ve zayıf bir mizaca sahip olduğunu kanıtlamış durumda. Bu özelliklerden herhangi biri, onu başkanlık iddiasından men etmeye yeter. Hepsine birden sahip olduğu için Trump, iyi kalpli insanların arkadaşlığını bile hak etmiyor." şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi başkan adayıyla ilgili değerlendirmesinde Abdülcabbar, "Trump'ı Western filmlerinde, meyhanede lince kalkışacak öfkeli bir güruhu kamçılamaya çalışan geveze palavracılara benzetiyorum. Trump'ın yaptığı iyi bir şey varsa o da İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. Böylelikle gelecekte bu illeti layıkıyla ele alabileceğiz." dedi.

Müslümanlardan korkan insanları görmezden gelerek İslamofobiyi yenmenin mümkün olmadığını ifade eden efsanevi basketbolcu, bu kişilerin kendilerini korkutmak için kullanılan efsanelerden kurtarılıp gerçeklerle buluşturulması gerektiğine işaret etti.

- "Hayatımda gördüğüm en korkunç seçim kampanyası"

8 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yürütülen kampanyalar hakkında, "Hayatımda gördüğüm en korkunç ve tuhaf seçim kampanya dönemi oldu." değerlendirmesini yapan Abdülcabbar, "Trump’ın başkan adayı olabilmesi için birçok beklenmedik şeyin olması gerekiyordu ve oldu." dedi.

Abdülcabbar, yaklaşan seçimler için "Tarihteki en niteliksiz başkan adayının net bir şekilde kaybettiği bir seçim olacak." ifadelerini kullandı.

Trump'ın seçim konuşmalarındaki esprilerin vaatlerinden daha fazla akılda kalacağını ifade eden basketbol efsanesi, "Bir de Trump'ın destekçilerinin, umutsuzca 1950'lerin Amerikasını yaşatmak isteyen (ki bir daha geri gelmeyecek) beyaz muhafazakarlar ve kendi koltuklarını kaybetmek istemeyen Cumhuriyetçi politikacılar olduğunu hatırlayacağız." dedi.

"Duvara Yazılan Yazılar" adlı son kitabı ABD'de büyük ilgi gören ünlü basketbolcu, Amerika'daki siyahilerin ve Müslümanların hakları gibi konulardaki görüşleriyle dikkati çekiyor.

(Sürecek)

Yorumlar