Eda Tuğsuz, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda final kovalayacak

- Milli cirit atmacı Eda Tuğsuz: "Dünya Şampiyonası'na ilk defa büyükler kategorisinde katılacağım. Bunun için mutlu, heyecanlı ve stresliyim. Hedefim, final yarışmak" - "Ben bu işe gönül verdim. Olimpiyat şampiyonu olmadan sporu bırakmayacağım. Ailemin çektiği ve benim çektiğim çilelere değmesi lazım" - Antrenör Fatih Avan: "Eda için çok iyi bir tecrübe olacak. Büyük bir organizasyonda finale kalması bizim için büyük bir başarı göstergesi olacak" - "2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Eda'yı kürsüye çıkarabilmek için çalışıyoruz. Günü kurtarmak adına bir program yapmıyoruz" - "Tam anlamıyla sporu bırakmış değilim. Bir sakatlık ve ameliyattan sonra spordan kopmayı kendime yakıştıramıyorum. En büyük amacım, 2020 Olimpiyatları'na sporcu olarak katılabilmek"

Google Haberlere Abone ol
Eda Tuğsuz, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda final kovalayacak


İSTANBUL (AA) - EMRAH OKTAY - Milli cirit atmacı Eda Tuğsuz, 4-13 Ağustos'ta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası'nda finalde mücadele etmek istediğini söyledi.

Türkiye rekortmeni ciritçi Eda Tuğsuz, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda 67.21 metrelik derecesiyle altın madalya kazanırken Avrupa 23 Yaş Altı Rekoru'nu da kırmayı başardı.

Geçen yıl temmuz ayında 56.71'lik derecesiyle gençlerde dünya üçüncülüğüne ulaşan Eda Tuğsuz, bir yıldan kısa sürede kişisel derecesini yaklaşık 10 metre geliştirerek önemli bir çıkış yakaladı.

Dünya Şampiyonası'nda cirit atmada Türkiye'yi temsil edecek milli sporcu ve antrenörü Fatih Avan, AA muhabirine organizasyon ve kariyer hedefiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

2017'nin kendisi için çok güzel başladığını ve öyle devam ettiğini aktaran Eda, "Dünya Şampiyonası'na ilk defa büyükler kategorisinde katılacağım. Bunun için mutlu, heyecanlı ve stresliyim. Hedefim, final yarışmak. Eğer finale kalırsam terimin son damlasına kadar mücadelemi vereceğim." diye konuştu.

Eda Tuğsuz, başarılı olabilmek adına çok çalıştığını vurgulayarak, "Bu sezon çok çalıştım ve emek verdim. Emeklerimin karşılığını aldığım için çok mutluyum. İlerideki ilk hedefim 2020 Tokyo Olimpiyatları. Orada podyum görmek istiyorum. Ülkemizin bu başarıya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bunun için çalışmalarıma devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

Milli ciritçi, gelişimindeki tüm payın antrenörü Fatih Avan'a ait olduğunu belirterek, "Başarımın tamamı Fatih Avan'a ait. Beni bu işe planlı ve programlı bir şekilde sokmasaydı, çok çabuk toparlayacağımı zannetmiyorum. Fatih Avan ile çalışmaya geçen aralık ayında başladım. Her zorlukta yanımda durdu." değerlendirmesinde bulundu.


- "Olimpiyat şampiyonu olmadan sporu bırakmayacağım"


Eda Tuğsuz, hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu aktararak, olimpiyatlarda altın madalya almadan sporu bırakmayacağını aktardı.

Antrenmanlarda çok yorulduğunu ve fedakarlık yaptığını dile getiren 20 yaşındaki milli sporcu, "Beni en çok demoralize eden şey ailemden uzak olmak. Fakat ben bu işe gönül verdim. Olimpiyat şampiyonu olmadan sporu bırakmayacağım. Ailemin çektiği ve benim çektiğim çilelere değmesi lazım. Ailem, benim en büyük yardımcım. O yüzden kendilerine teşekkür ediyorum. Sporda aile faktörü çok önemli. Yurt içi ve yurt dışı kampları zorlu geçiyor ama ailemin desteğiyle bunlara göğüs geriyorum." şeklinde görüş belirtti.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'ın çok değerli bir insan olduğunu anlatan Eda, "Türk atletizmi, bence gelmiş geçmiş en iyi başkanıyla karşı karşıya. Kendisine teşekkür ediyorum. Antrenmanlarımı en iyi şekilde sürdürebilmem için elinden geleni yapıyor." diyerek sözlerini tamamladı.


- Fatih Avan: "Final bizim için büyük bir başarı göstergesi"


Eda Tuğsuz'un antrenörü eski milli ciritçi Fatih Avan ise sporcusunun Dünya Şampiyonası'nda finale kalmasının başarı olduğunu dile getirdi.

Milli sporcunun üst düzey kariyerinin 3 ay gibi çok kısa olduğuna değinen Avan, şunları kaydetti:

"Eda, bu sezon katıldığı organizasyonlarda üst düzey performans sergiledi. Londra'daki organizasyon, Eda'nın ilk büyükler dünya şampiyonası olacak. Daha önce gençlerde 3. olmuştu. Bu, Eda için çok iyi bir tecrübe olacak. Büyük bir organizasyonda finale kalması bizim için büyük bir başarı göstergesi olacak. Madalya için konuşmak çok erken çünkü 3 aylık bir üst düzey kariyeri var. İleriki dönemlerde işaret ettiğimiz yer olimpiyatlar. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Eda'yı kürsüye çıkarabilmek için çalışıyoruz. Günü kurtarmak adına bir program yapmıyoruz."

Fatih Avan, sporculuk kariyerinde ciddi sakatlıklar yaşadığını ve tam anlamıyla sporu bırakmadığını anlatarak, "Çok talihsiz sakatlıklar yaşadım. Dünya şampiyonalarında madalya alabilecek durumdayken veya olimpiyata gidip, üst düzey performans sergileyebilecek durumdayken sakatlandım. Bu da benim talihsizliğim. Tam anlamıyla sporu bırakmış değilim. Bir sakatlık ve ameliyattan sonra spordan kopmayı kendime yakıştıramıyorum. Spora devam etme arzusu içinde var. Bir iki yıl kendimi deneyeceğim. Eğer üst seviye performans sergileyemezsem bütün ağırlığımı antrenörlüğe vereceğim. En büyük amacım, 2020 Olimpiyatları'na sporcu olarak katılabilmek. Katılabilirsem ondan sonra spor hayatımı noktalamak istiyorum." diye konuştu.

Yorumlar