Eczanelerden temin edilebilecek medikal ürün sayısı arttı

- Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan protokol revizyonu ile vatandaşların eczanelerden temin edebileceği medikal ürünlerin sayısı 36'dan 186'ya çıkartıldı - Protokole göre, bir sağlık profesyoneline ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek varis çorabı, konuşma cihazı, baston, idrar torbası, beslenme tüpü, kan şekeri ölçüm çubuğu ve cihazı, işitme cihazı pili, elastik dirseklik, elastik dizlik, ayak bilekliği, ortopedik bot, standart manuel tekerlekli sandalye gibi ürünler, Türkiye genelindeki yaklaşık 25 bin 500 eczaneden temin edilebilecek - TEB Başkanı Çolak: - "Eczanelerde satılamayacak ürünler ise daha çok bir sağlık profesyoneli ihtiyacı altında hastaya sunulan malzemeler olacak. Örneğin, stentler gibi medikal ve tıbbi ürünler verilemeyecek" - "Medikal malzemeler normal reçetelerin sisteme girilmesi gibi Medula Eczane Sistemi aracılığıyla sisteme girilebilecek. Hastalar ilaçlarını aldıkları gibi medikal malzemelerini de kolaylıkla temin edebilecekler"

Google Haberlere Abone ol
Eczanelerden temin edilebilecek medikal ürün sayısı arttı

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Bir profesyonele gerek duyulmadan kullanılabilecek, idrar torbası, beslenme tüpü, kan şekeri ölçüm çubuğu ve cihazı, standart manuel tekerlekli sandalye, konuşma cihazı gibi toplam 186 medikal ürün, artık Türkiye genelindeki eczanelerden temin edilebilecek.

Türkiye Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, bilimsel eczacılığın 178. yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol revizyonu gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Protokolün hem kamu hem eczacılar hem de vatandaşlar açısından büyük kazanımlar sağladığını dile getiren Çolak, protokolle sigortalı vatandaşların, ayaktan tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin belirlenen bölümünü eczaneler aracılığıyla temin edebileceklerini söyledi.

Çolak, vatandaşların tıbbi malzemeye erişiminin kolaylaştığını ifade ederek, "Bu şekilde medikal ürünlerin hem fiyat hem kalite açısından kontrolü de sağlanmış olacak. Medikal malzemeler normal reçetelerin sisteme girilmesi gibi Medula Eczane Sistemi aracılığıyla sisteme girilebilecek. Hastalar ilaçlarını aldıkları gibi medikal malzemelerini de kolaylıkla temin edebilecekler." bilgisini verdi.

Mevcut uygulamadaki yaklaşık 3 bin medikal ürünün bir kısmının eczanelerden bir kısmının da medikal ürünleri satan yerlerden temin edilebildiğini belirten Çolak, Türkiye genelinde medikal malzeme satışı yapan yerler bulunmadığına işaret etti.

Revizyonu gerçekleştirilen protokolle bu alanda hizmete erişimin hızlanacağının altını çizen Çolak, "Türkiye'de eczacılar, yaklaşık 25 bin 500 eczaneyle bu hizmetin yaygınlaşmasını sağlayacak. Bir hastaneden yazılan bir atelin, dizliğin çok daha hızlı sürede alınması sağlanacak. Yaklaşık 3 bin yerle şehir merkezlerinde hizmet vermek ayrı bir şey, 25 bin 500 eczaneyle hizmet verebilmek çok daha fazla bir şey. " değerlendirmesinde bulundu.

- Eczanelerden temin edilecek ürün sayısı artırıldı

Çolak, eczanelerden temin edilebilecek ürün sayısının da artırıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Daha önceden Türkiye'de eczanelerden 15-20 kalem medikal ürün temin edilebiliyordu. Bu sayı, geçen yıl yapılan protokolle 36 kaleme çıktı, bu yıl da sayı 186 kaleme ulaştı.

Bu ürünler arasında, ortopedi ve fizik tedavi alanında kullanılanlar da yer alıyor. Bunlar, vatandaşların pratik olarak uygulayabileceği ürünler olacak. Eczanelerde satılamayacak ürünler ise daha çok bir sağlık profesyoneli ihtiyacı altında hastaya sunulan malzemeler olacak. Örneğin, stentler gibi medikal ve tıbbi ürünler verilemeyecek. Önümüzdeki süreçte eczaneler, bu alanda hizmeti üst noktaya taşıyacak."

Çolak, medikal malzemelerin de sağlık profesyoneli olan eczacıların çok iyi bildiği, üniversitede dersini gördüğü bir alan olduğunu belirtti.

Çolak'ın verdiği listeye göre, eczanelerden temin edilebilecek medikal ürünler arasında, varis çorabı, konuşma cihazı, nebülizatör, baston, idrar torbası, beslenme tüpü, kan şekeri ölçüm çubuğu, kan şekeri ölçüm cihazı, işitme cihazı pili, elastik dirseklik, elastik dizlik, ayak bilekliği, ortopedik bot, patellar tendon bandı, kalça abdüksiyon ortezleri, başparmak bandı, standart manuel tekerlekli sandalye gibi ürünler bulunuyor.

Yorumlar