Ebru Timtik kimdir? Neden ölüm orucu tutuyor?

Avukat Ebru Timtik kimdir, neden tutuklu, ne ile suçlanıyor, neden ölüm orucu tutuyor? İşte cevabı:

Google Haberlere Abone ol
Ebru Timtik kimdir? Neden ölüm orucu tutuyor?

DHKP-C terör örgütüne üye olma suçlamasıyla yargılandığı davada hapse mahkum edilen Ebru Timtik yaklaşık 6 aydır ölüm orucu tutuyor. Peki, Ebru Timtik kimdir, neden ölüm orucu tutuyor? İşte cevaplar: 

Ebru Timtik ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat, Türkiye'de dünyanın birçok ülkesinde terör örgütleri listesinde bulunan terör örgütü DHKP-C'ye üyelik suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkemeler tarafından hapse mahkum edildiler. Avukatlar 12 Eylül 2018’den beri cezaevinde bulunuyor. 

DHKP-C'nin şu ana kadar uyguladığı bir taktik olan ölüm orucu tutma eylemi ÇHD avukatlarına da uygulandı. Örgütün talimatları ile, bu konuda CHP'li Özgür Özel'in TBMM'de yaptığı itiraf niteliğinde bir açıklama var, ölüm orucunu tutmaya başladılar. 

ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukatlar Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Ayşegül Çağatay, 3 Şubat’tan itibaren sürdürdükleri açlık grevi eylemine 10 Mart’ta ara verdi. Timtik ve Ünsal ise başlattıkları açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde bulunan Timtik 154, Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde bulunan Ünsal ise 133 gündür ölüm orucunu sürdürüyor.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Mart 2019’da iki avukatın da aralarında olduğu ÇHD üyesi 18 avukata toplam 159 yıl ceza verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Halkın Hukuk Bürosu’nda avukat olarak çalışan Timtik ve Ünsal hakkında “yakalanan örgüt mensuplarına örgüt talimatlarını ilettiği, örgütle arasındaki irtibatı sağladığı, kuryelik yaptığı” suçlamaları yer aldı.

‘Örgüt üyeliği’ suçundan Ebru Timtik 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

Sekiz avukatın tutuklu yargılandığı dava dosyaları Yargıtay'da bulunuyor. 

Ebru Timtik’in avukatı, müvekkilinin sağlık durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne tahliye başvurusu yaptı.

Dilekçede, Ebru Timtik’in ölüm orucunda olduğu ve sağlıklı bir şekilde hayattayken mahkemenin acil olarak karar vermesinin elzem olduğu da vurgulandı.

Yorumlar