e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?

Günden güne dijitalleşen dünya, her sektörde kendini göstererek eski düzenleri yeniden yapılandırmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak e-Fatura programı 2013 yılında yeni bir düzenleme ile hayata geçmiştir.

Google Haberlere Abone ol
e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?

Geleneksel kâğıt faturaların akıllı ve çevre dostu hali olarak kabul edilir. Devlet tarafından geliştirilen bu program, faturaların internet bağlantısı üzerinden elektronik bir ortama bağlı veri tabanında bir araya getirilmesi prensibine bağlı olarak çalışır. İşletmelerin başta alım satım faturalarının düzenlenip kaydedilmesi olmak üzere finansal süreçlerinin kontrol altına alınarak vergi işlemlerini hızlandırmayı amaçlar.

e-Fatura Programı Kullanma Avantajları Nelerdir?

e- Fatura programının sunduğu avantajlar listesinin başında zaman ve maliyet tasarrufu gelir. İşletmelerin alım satım süreçlerinin dijital ortamda kayıt altına alınmasına olanak tanıyarak bu süreçlerin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. Manuel olarak hazırlanan faturalardaki olası hataları minimalize etme imkânı sunmasına ek olarak kâğıt, basım ve faturaların postalanma maliyetini de ortadan kaldırır.

Vergi mevzuatına uygun olarak çalışan e-Fatura programı, işletmelerin vergi sorumluluklarını yerine getirmelerini kolaylaştırarak vergisel süreçlerin sorunsuz bir döngüde ilerlemesini sağlar. Elektronik ortamda hazırlanan ve saklanan faturalar, denetimlerde hızlı ve düzenli bir şekilde erişilebilir olup işletmelerin vergi uyumluluğunu artırır. Ayrıca, geleneksel kâğıt faturalarda çok sık karşılaşılan kaybolma riski ortadan kalkar ve işletmelerin vergi denetimleri, yasal gereksinimler gibi durumlarda kolayca bilgiye erişmelerini sağlar.

Tüm fatura işlemlerini tek bir çatı altında kontrol edebilme imkânı sunan e-fatura programını kullanmak isteyen işletmeler, Gelir İdaresi Bakanlığı (GİB) Portal ya da GİB tarafından yetkilendirilmiş entegratör kuruluşlara başvurarak bu programdan yararlanabilir. Şahıs firmaları da e-imza alımı sonrasında e-fatura başvurusu yapma hakkına sahip olur. Başvurusu kabul edilen her işletme, kendi iş sürecine ve kullandığı yazılıma kolaylıkla entegre edilebilen e-Fatura programını aktif olarak kullanmaya başlayabilir. Düşük maliyetli oluşu, kolay entegre edilebilirliği, güvenli ve çevre dostu oluşuna ek olarak işletmelere sınırsız sayıda kullanıcının yetkilendirilebilme şansı sunar.

Yorumlar