e-Fatura Nedir?

e-Fatura, elektronik fatura anlamına gelir ve geleneksel kâğıt faturaların dijital ortamda oluşturulması, gönderilmesi ve saklanması işlemidir.

Google Haberlere Abone ol
e-Fatura Nedir?

İşletmelerin alışveriş hareketlerinin düzenli bir şekilde kaydedilip kontrol edilmesinin yanı sıra tüketici haklarının korunmasına da yardımcı olan faturanın kâğıt formdan dijital ortama aktarılmasıyla beraber e-Fatura kavramı ortaya çıkar. e-Fatura, elektronik fatura anlamına gelir ve geleneksel kâğıt faturaların dijital ortamda oluşturulması, gönderilmesi ve saklanması işlemidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme sonucunda, e-Fatura kullanımı belli özelliklere sahip şirketler için zorunlu hale getirilmiştir. e-Fatura uygulamasının kullanılması kâğıt israfının azaltılması, maliyetlerin düşürülmesi, kolay muhafaza imkanı gibi pek çok avantaj sunar. e-Fatura oluşturulurken ülkenin vergi mevzuatı ve mükellefler arası işlemler göz önüne alınmalıdır. e-Faturaların dijital imzalarla güvence altına alınması, sahteciliği önlemeye yardımcı olur.

E-FATURA ZORUNLULUĞU

e-Fatura, birçok ülkede vergi otoriteleri tarafından zorunlu hale getirilen bir uygulamadır. e-Fatura zorunluluğu, işletmelerin işletmelerin verimli bir süreç geçirmelerine yardımcı olmak ve kâğıt israfını azaltmak amacıyla da uygulanır. e-Fatura zorunluluğu, işletmelerin dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunurken vergi uyumlu olmalarını ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlar.

Belirli gelir seviyesine ulaşan işletmeler genellikle e-Fatura uygulamasına tabi tutulur. Vergi otoriteleri, dijital fatura kullanarak işletmelerin işlem maliyetlerini düşürmeyi, vergi tabanını genişletmeyi ve vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlar. e-Fatura zorunluluğu, işletmelerin fatura süreçlerinin dijitalleştirilmesi ile denetleme aşamasını pratik bir hale dönüştürür.

E-FATURA KULLANMA AVANTAJLARI NELERDİR?

e-Fatura, işletmeler için bir dizi avantaj sunan dijital bir fatura çözümüdür. e-Fatura, kâğıt kullanımını büyük ölçüde azaltarak doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur. Kâğıt israfının azaltılması, çevresel etkileri minimize etmenin yanı sıra işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olur. Kâğıt, baskı, posta ve depolama maliyetlerinden tasarruf edilirken manuel işlemleri azaltarak hem iş gücü maliyetini düşürür hem de insan kaynaklı hata payını minimize eder.

Faturaların dijital olarak oluşturulması, gönderilmesi, onaylanması ve işlenmesi gibi çeşitli süreçleri hızlandırır. e-Fatura, kâğıt faturaların kaybolma veya zarar görme riskini ortadan kaldırır. e-Faturalar, güvenli bir şekilde saklanarak gerektiğinde kolayca erişilebilir. e-Fatura, mekan fark etmeksizin personel tarafından erişime açıktır.

Faturaların dijital ortamda belirli kurallara uygun şekilde hazırlanıp saklanması hem yasal prosedüre uyumu sağlaßr hem de vergi otoriteleri tarafından pratik bir şekilde denetlenmesine imkân tanır.

Yorumlar