e-Devlet üzerinden soy ağacı sorgulama | e-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet üzerinden başlatılan 'soy sorgulama' uygulamasına gösterilen yoğun ilgi sitenin çökmesine neden oldu. soyağacı nedir, nasıl sorgulanıyor? E-Devlet sitesine giriş nasıl yapılıyor? İşte bu soruların cevapları ve detaylar şöyle: 

Google Haberlere Abone ol
e-Devlet üzerinden soy ağacı sorgulama | e-Devlet şifresi nasıl alınır?

Sonhaberler | Haber Merkezi

Soy kütüklerinin e-devlet sitesi www.turkiye.gov.tr üzerinden sorgulamaya açılması sitenin çökmesine neden oldu. Yeni uygulamaya koyulan sistemi fark eden vatandaşlar bir anda yoğun ilgi göstermeye başladı. Yoğun ilgi ise e-devlet sitesinin çökmesine neden oldu.

Gün boyunca turkiye.gov.tr sitesine girmeye çalışanlar karşılarında "Bu siteye ulaşılamıyor" uyarısıyla karşılaşıyor. Sitenin gün boyunca yoğun talep almasının neden olduğu aksaklık akşam saatlerinde de devam etti. Peki soyağacı nedir, nasıl sorgulanıyor? E-Devlet sitesine giriş nasıl yapılıyor? İşte bu soruların cevapları ve detaylar şöyle: 

Soyağacı, Türkiye Cumhuriyeti'nden önce Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan ve Osmanlı tebasına kayıtlı bulunan vatandaşların şu an hangi ailenin atası olduğunu gösteriyor. Soyağacı sorgulamasında, şayet kayıtlarda varsa birçok ailenin 1800'lü yıllara kadar soyunu görmesi mümkün. 

Soyağacı sorgulaması nasıl yapılıyor: Sorgulama için e-devlet sitesine girilmesi gerekiyor. Burada "e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetler" başlığı altındaki konulara girildikten sonra ilgili konu başlığı bulunabilir.

e-Devlet sitesine nasıl giriş yapılıyor: e-Devlet sitesine giriş yapılabilmesi için öncelikle bir şifre gerekiyor. Peki bu e-devlet şifresi nasıl alınır? Bu şifreyi şu ana kadar almayanlar, ilk kez alacaklarsa mutlaka bir PTT şubesine gitmeleri gerekiyor. Burada resmi olarak verilen şifreyi aldıktan sonra www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yapılır. Giriş yaptıktan sonra sitenin sol üst köşesinden "Giriş" kısmı bulunuyor. Buraya tıkladıktan sonra ise TC Kimlik Numarası ile PTT tarafından verilen şifre kullanılarak giriş yapılabilir.

e-Devlet Kapısı üzerinden birçok hizmetten faydalanmak mümkün. Örneğin hakkınızda açılan bir dava olup olmadığı, üzerinize kayıtlı kaç telefon hattı bulunduğu, üzerinize kayıtla kaç tapu bulunduğu, mahalle polisinizin kim olduğu, vergi cezanızın bulunup bulunmadığı vb. birçok hizmetten yararlanmak mümkün.

Soyağacı Nedir?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

Yorumlar