DÜZELTME "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katar'da:" başlıklı haberimizdeki "Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi" ifadesi, kaynağından "Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama ger

- "Başika kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz" - "FETÖ'nün elindeki okullarını birçok ülke bize devretmek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunları devralmaya devam edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
DÜZELTME
"Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katar'da:" başlıklı haberimizdeki "Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi" ifadesi, kaynağından "Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama ger

DOHA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'taki Başika kampında görev yapan Türk askeriyle ilgili, "Başika kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti. Ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, bir günlük Doha ziyareti kapsamında Türkiye Büyükelçiliğine bağlı Türk Okulu ve Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünde görev yapan askerleri ziyaret etti.

Okulu gezip öğrencilere hediye dağıttıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Katar-Türkiye ilişkilerinin çok iyi bir noktaya gittiğini belirterek, "Savunma, savunma sanayi, ekonomik ilişkilerimiz yine Türk firmalarının burada üstlendiği projelerin miktarına ve sayısına baktığımız zaman gerçekten her alanda ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Bölgesel konularda da Katar ile görüşlerimiz, pozisyonlarımız tamamen örtüşüyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Katar'daki temaslarının, Trabzon'da 18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısı çerçevesinde sürdüğünü aktardı.

- Türkiye-Irak ilişkileri

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başika konusunda biz herkesin yapıcı rolüne evet deriz. Esasen Irak bizim kardeş ve komşu ülkemiz. Irak halkı da bizim kardeşimiz. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına verdiğimiz önemi en iyi Bağdat yönetimi bilir. Herkesten daha fazla güçlü destek veriyoruz. Başika kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta müsteşarımız Bağdat'a gitmişti. Şimdi de Bağdat'tan bir heyet bekliyoruz. Tabii İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. Çünkü İran da bizim komşumuz aynı şekilde Irak, Suriye hepsi bizim komşularımız. Komşularımızın hepsiyle de ilişkilerimizi en iyi düzeyde götürmek isteriz. Onların çözümlerine katkı yapıyoruz. Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir gerginlik yarattı. Şimdi olumlu adımları atıyoruz. İran'ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz."

- İsrail ile büyükelçilerin atanması

Türkiye ve İsrail ilişkilerine ve büyükelçilerin yeniden atanması konusuna değinen Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi atamalarının iki ülke arasında "eş zamanlı" yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Çavuşoğlu, İsrail'in komisyon başkanı Dore Gold'un istifasından sonra Tel Aviv'in komisyonu toplanması ve büyükelçileri atamaya karar vermelerinin ardından karşılıklı büyükelçilerin belirleneceğini dile getirdi.

- Doha'daki Türk okulu

Ziyaret ettiği okulun faaliyetlerinden bahseden Çavuşoğlu, bu sene faaliyete giren okulun 50 öğrenci, altı öğretmen, sekiz sınıf bir müdür ile faaliyet gösterdiğini gelecek yıllarda ise bu rakamların artacağını aktardı.

Türkiye'nin yurtdışındaki eğitim faaliyetleri için Maarif Vakfını kurduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Bir taraftan FETÖ'nün elindeki okullarını birçok ülke bize devretmek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunları devralmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan da yeni Türk okulları açarak hem oradaki vatandaşlarımızın çocuklarına iyi eğitim verceğiz. Hem de ilgi gösteren o ülkelerin çocuklarına da eğitim vermeye devam edeceğiz. Yurtdışındaki eğitim hamlemizi de bu şekilde başlatmış olduk. Bugün çocuklarımızla beraber olmaktan mutluluk duyduk." diye konuştu.

- Türkiye'nin Katar'daki askeri üssü

Okul ziyaretinin ardından Katar'daki Türk Askeri Üssü'nü de ziyaret eden Çavuşoğlu, burada askerleri selamlayarak, tugay seviyesindeki birliğin komutanı Binbaşı Yusuf Petek'ten üs hakkında bilgi aldı.

Bakan Çavuşoğlu, Katar ile Türkiye'nin imzaladığı anlaşma çerçevesinde Katar'da bir üs kurulduğunu anımsatarak, Türkiye'de silahlı kuvvetler yapılanmasında yapılan değişikliklerle Katar ile gerçekleştirilecek 2. Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısında anlaşma üzerinde bir revizyon yapılacağını kaydetti.

Üstte görev yapan 13 subay, 19 astsubay ve 56 uzman olmak üzere 88 askere hitap eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Silahlı kuvvetlerimizin değerli mensupları sadece vatan topraklarında değil kendisine nerede görev verilirse, orada Türk bayrağını en iyi şekilde göklere kadar dalgalandırmıştır ve görevini en iyi şekilde yerine getirmiştir. Gittiği ülkelere güven istikrar, barış ve adalet getirmiştir. Üstelik de 15 Temmuz gecesi darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerimizin arasına sızan hainlerden kurtulduktan sonra artık silahlı kuvvetlerimiz daha alnı açık bir şekilde görevini daha etkin şekilde yerine getirmeye başladı. En son sürekli bize tehdit oluşturan Suriye'deki DEAŞ'a karşı operasyonumuz başarılı bir şekilde kahraman askerlerimizin cesareti ve oradaki yerel güçlerin başarısı sayesinde son derece etkin bir şekilde devam etmektedir."

Türkiye'nin neden Katar'da bir üs kurduğuna ilişkin Çavuşoğlu, "Katar'ın istikrarı ve güvenliği, Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği kadar önemlidir. Sadece Katar'ın değil, Körfez bölgesindeki Kardeş ülkelerin istikrarı ve güvenliğini biz kendi istikrarımız kadar önemli görüyoruz. Attığımız ortak adımlarla bir yandan bağlarımızı güçlendiriyoruz. Bir taraftan bölgemizdeki sorunların çözümleri için adımlar atıyoruz. Daha iki hafta önce Riyad'da Körfez İşbirliği Konseyi-Türkiye toplantısı gerçekleştirdik ve önemli kararlar aldık. Bunlardan bir tanesi FETÖ'yü terör örgütü listesine almak ve terörle mücadele, mücadele edeceğimiz terör grupları arasına almak oldu. Bu mücadelemizi her yerde bu terör örgütüyle de sürdüreceğiz. Kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Mehmetçiğimize bir leke sürülmesine hiçbir zaman ne sizler ne bizler, asker olarak ve siyasi irade olarak hiçbir zaman müsade etmeyeceğiz." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, okuldaki sınıfları gezerken panoda asılı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in fotoğrafını göstererek öğrencilere bilgi verdi.

- Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Koordinatörü Hicab ile görüşme

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir günlük Doha temasları kapsamında Uluslararası Hamad Havalimanı'nda Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Koordinatörü Riyad Hicab ile bir araya geldi. 

Görüşmede ikilinin, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdiği ve Çavuşoğlu'nun "Suriye muhalefetine desteğini yinelediği" belirtildi.



Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Katar ziyaretini tamamlayarak Doha'dan ayrıldı.

Yorumlar