Duyanlar kulaklarına inanamıyor

İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'nin dört bir yanındaki Alevilere ait Cemvlerine yönelik, "sorunlarını dinleme ve çözüm üretme" çalışması başlattı. Bunu duyan CHP ve HDP'liler ise, "Neden yapıyorsunuz, Aleviler bu durumdan rahatsız" iddialarında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Duyanlar kulaklarına inanamıyor

Türkiye genelinde Cemevlerinin sorunlarını tespit ederek çözüm yolları bulmak için başlatılan çalışmalar CHP ve HDP'li Alevi milletvekilleri tarafından memnuniyetle karşılanmak yerine tepkiyle karşılandı. CHP ve HDP'li vekillerin verdikleri tepkileri duyanlar ise kulaklarına inanamadı. 

CHP'li vekillerden biri, “Bir ihtiyacınız var mı?” diye sorulmasının Alevi vatandaşları tedirgin ettiğini savunarak “Bu etik mi?” şeklinde soruyor. 

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, bugünkü köşesinde konuyu gündeme taşıdı. Şahin, "Alevilerin derdini dinlemek suç mu?" başlıklı yazısında CHP ve HDP'lilerin bu durum karşısındaki şaşırtıcı tepkilerini şöyle dile getirdi:

Türkiye bir çelişkiler ülkesi. Devlet, UNESCO’nun 2021’i “Hacı Bektaşi Veli” yılı ilan etmesinden yola çıkarak Anadolu Alevi mirasını tanıtmak, Alevi vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek için harekete geçti.

Ama muhalefet partileri bundan rahatsız oldu!

Önce HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, daha sonra CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İçişleri ve Kültür Turizm Bakanlıkları görevlilerinden oluşan bir heyetin Anadolu’daki cemevlerine yaptıkları ziyaretleri TBMM gündemine taşıdı.

Yıldırım Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde Alevi kurumları ve cemevlerinin ziyaret edilerek “Bir ihtiyacınız var mı?” diye sorulmasının Alevi vatandaşları tedirgin ettiğini savunuyor ve “Bu etik mi?” diyor!

HDP’li Ali Kenanoğlu da aynı kafada. Cemevlerine giden heyetin “Sorununuz nedir, talebiniz var mı?” gibi sorularla bilgi topladığını ve bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor!

İki vekilin farklı anlamlar yüklemeye çalıştığı bu ziyaretler “Anadolu Gezileri” adı altında gerçekleştiriliyor. Cemevleri, dedeler ve Alevi Bektaşi inanç grubuna mensup vatandaşlarla doğrudan ve samimi bir şekilde temas kurulmaya ve sorunlar tespit edilmeye çalışılıyor. Gidilen ildeki cemevlerinin dedeleri ve kanaat önderleriyle görüşülüyor. Eksiklikler, ihtiyaçlar soruluyor. Ve sorunların ortadan kaldırılması için devletin ilgili birimleri harekete geçiriliyor. Türkiye genelinde 61 ilde bulunan 1562 cemevinin tamamı bu yıl sonuna kadar ziyaret edilecek. Şu ana kadar ziyaret edilen cemevi sayısı 500’ün üzerinde.

Devletin Alevi vatandaşların uzun yıllardır çözüm bekleyen sorunlarına çare üretmekte geç kaldığı görüşüne katılıyorum. Ancak gecikmeli de olsa böyle bir adımın atılmasını desteklemek yerine tepki göstermek neden? Bu ülkede ne zamandan beri vatandaşa “Bir ihtiyacın var mı?” diye sormak etik dışı bir davranış olarak kabul ediliyor? Anlamak gerçekten mümkün değil.

AK Parti’nin 2010’ların başında başlattığı ancak yarıda kalan bir Alevi açılımı vardı. Türkiye’nin içine girdiği kaotik süreç o çalışmanın tamamlanmasına izin vermedi. Bugün bu konuda yeni adımların atılması toplumsal barış adına değerli ve anlamlıdır. Ve bütün siyasi partiler tarafından desteklenmelidir. Kimse bu ziyaretlerin altında başka bir şey aramasın. Devlet gecikmeli de olsa devlet olmanın gereğini yerine getiriyor. Mesele bu kadar basit.


 

Yorumlar