Duterte’den "yüzleşmeye hazırım" mesajı

Duterte’den uyuşturucuyla mücadelede yöneltilen suçlamalarla "yerel mahkemede yüzleşmeye hazırım" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Duterte’den "yüzleşmeye hazırım" mesajı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, "uyuşturucuya karşı savaş" adı verilen binlerce kişinin öldüğü operasyonlarda "insanlığa karşı suç" işlendiği iddiaları ile herhangi bir yerel mahkemede yüzleşmeye hazır olduğunu belirtti.

Dünkü televizyon konuşmasında Duterte, ülkede uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında insanlığa karşı suç işlenip işlenmediğine ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) soruşturma kararı alınması üzerine tepkisini dile getirdi.

Devlet Başkanı Duterte, "Neden beyazların önünde kendimi savunayım ya da bir suçlamayla yüzleşeyim? Deli olmalısın." değerlendirmesinde bulundu.

UCM’nin "adaleti sağlayamayacağını" ileri süren Duterte, hakkındaki suçlamalarla herhangi bir yerel mahkemede yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi.

Duterte, "Seve seve mahkemeye çıkacağım, bir Filipinler mahkemesinde, Filipinli bir yargıcın önünde suçlanacağım.” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, UCM yargıçlarına çıkışarak yargıçların "ülkesinin ziyan olmasını" istediğini iddia eden Duterte, uyuşturucunun Filipinler için ulusal varlığa yönelik bir tehdit olduğunu vurguladı.

- UCM, DUTERTE'NİN "UYUŞTURUCUYA KARŞI SAVAŞ"INI SORUŞTURMA KARARI ALMIŞTI

Filipinler, 17 Mart 2018'de UCM’nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nden çekilmişti. Ancak Filipinlerin mahkemeden çekilmiş olmasının savcılığın bu tarihe kadar işlenen suçlara ilişkin soruşturma yapmasına engel teşkil etmediği kaydedilmişti. Roma Statüsü gereği bir ülkenin UCM'ye üyeliği, BM Genel Sekreteri'ne çekilme bildirimin yapılmasından bir yıl sonra sona eriyor.

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, 14 Haziran'da, Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin başlattığı "uyuşturucuya karşı savaş" operasyonlarında işlendiği iddia edilen insanlığa karşı suçlar için başlattığı ön incelemesini tamamlayarak soruşturma açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

Başsavcısı Bensouda yaptığı yazılı açıklamada, 8 Şubat 2018'de başlattığı ön incelemede uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında yaşanan ölümlerin insanlığa karşı suç teşkil edip etmediğinin araştırıldığını belirtmişti.

Bensouda, Filipinler'de 1 Temmuz 2016 ile 16 Mart 2019 arasında yaşanan can kayıplarına ilişkin soruşturma başlatma kararı aldığını kaydetmişti.

- TARTIŞMALI UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONLARI

Duterte'nin 2016'da göreve gelmesiyle geniş çaplı uyuşturucuyla mücadele operasyonları başlatılmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bu operasyonlarda 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini öne sürmüştü.

İnsan hakları savunucuları, ölümlerin çoğunun "yargısız infaz" niteliğinde olduğunu iddia ederken, Duterte ve diğer yetkililer ise yalnızca güvenlik güçlerine silahla mukavemet gösteren şüphelilerin öldürüldüğünü savunmuştu.

UCM savcıları, Duterte hakkındaki şikayetler üzerine "insanlığa karşı suç" iddialarını araştırmak üzere ön inceleme başlatmıştı.

Bunun üzerine Duterte, ülkesini UCM'den çekmişti.

Yorumlar