Duterte'den "Ebu Seyyaf'ı bitirin" direktifi

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, orduya ülkenin güneyinde faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf'ı "bitirme" emri verdi....

Google Haberlere Abone ol
Duterte'den "Ebu Seyyaf'ı bitirin" direktifi

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, orduya ülkenin güneyinde faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf'ı "bitirme" emri verdi.

Duterte, Zamboanga del Sur eyaletinde bir ordu üssünde askerlere yaptığı konuşmada, daha önce müzakereye çağırdığı Ebu Seyyaf'ı "hiçbir sebep yokken sivilleri öldüren teröristler ve haydutlar" olarak niteledi.

Bu örgütle müzakerenin bundan böyle söz konusu olmayacağını belirten Duterte, artık harekete geçmek gerektiğini söyledi.

Filipinler'in DAEŞ ile "kirlenme" riski taşıdığını dile getiren Duterte, "Onları yok edin, bu bir emirdir." ifadesini kullandı.

Filipinler'in DAEŞ tehdidine ve radikal ideolojisine karşı koymaya hazır olması gerektiğini vurgulayan Duterte, örgüt militanlarının ülkenin güneyine çoktan sızmış olabileceğini kaydetti.

Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 30 Haziran'da görevine başlayan Rodrigo Duterte, geçen hafta Ebu Seyyaf örgütüne hükümetle görüşme veya çatışmaya devam etme konusunda bir karar vermesi çağrısında bulunmuştu.

Ebu Seyyaf üyelerinin terör eylemlerinde bulunmadığı sürece Filipinler halkının düşmanı olarak görülmeyeceğini söyleyen Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren, terör örgütü Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmak amacıyla Filipinler'in güneyinde şiddete başvuruyor.

Yorumlar