Duterte: Filipinler ABD'den ‘boşandı’

Başlıktaki çarpıcı haber, tüm ajansların ilk sırasında yer alıp dünyaya yayıldı. Gerçekten de, Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte, 20 Ekim Perşembe günü Beijing’de bu sansasyonel açıklamayı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Duterte: Filipinler ABD'den ‘boşandı’
Fransız Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, önceki başkan Benigno Aquino'nun Çin karşıtı ve ABD'ye endeksli dış politikasının yeni başkan döneminde dengelenmesi beklenebilir bir gelişmeydi. Bunun için, Filipinlerin ABD'den biraz uzaklaşıp Çin'e biraz yaklaşması akılcı bir çizgi gibi görünüyordu.

Dolayısıyla bu yön değişimi çok büyük bir sürpriz olmadı. Kaldı ki Manila ile Washington arasında bir süredir soğuk rüzgarlar da esiyordu. Ancak yeni başkanın dış politikada ülkesinin yeni yönelimini belirleme amacıyla kullandığı  ifade beklenebileceğin ötesinde bir saldırganlık içerdi.
Duterte'nin, iş adamlarına karşı yaptığı bir konuşmada da "yeter artık; bu aptallıklar son bulmalı; ABD bizim yaşamlarımızı kontrol etmemeli" dediği kaydediliyor. Ülkesinde uyuşturucu karşıtı yoğun bir kampanya düzenleyen Duterte'nin dış politikada Çin ile yakınlaşması, selefi Aquino'nun tam anlamıyla Çin karşıtı politikasıyla kontrast oluşturuyor. Bu gelişme, esas itibariyle, bölge barışı için de olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.  

Filipinler'in yeni Amerikan aleyhtarı tutumu ise, sekiz yıl önce görevine başlarken dış politikada ağırlığı Ortadoğu'dan Asya-Pasifik bölgesine kaydıracağını belirtmiş bulunan Başkan Obama için bir burukluk kaynağı olsa gerektir. Sekiz yıllık görev süresi sonunda Obama, ABD'yi Ortadoğu'dan "kurtarmayı" başaramazken, odaklanmayı planlamış olduğu Pasifik-Güneydoğu Asya'da da en sadık müttefikini yitirmiş görünüyor. 

Yorumlar