Düşmanları bile Saddam'ı mumla arıyor

Saddam'ın heykelini kıran Iraklı, Baas rejimi mağduru olduğu halde şimdi çok pişman: Keşke kırmasaydım. Saddam şimdikiler kadar kötü değildi. Çok pişmanım.

Google Haberlere Abone ol
Düşmanları bile Saddam'ı mumla arıyor
ABD'nin ABD'yi işgal ederek Saddam Hüseyin rejimini devirdiği sırada onun heykelini balyozla kırarak bütün dünyada gündem olan adamdan çarpıcı açıklamalar geldi. Iraklı adam, 2003 yılında Bağdat'taki Saddam Hüseyin heykelini deviren Iraklı, şu an çok pişman. Şu anki rejimin Saddam'dan daha beter olduğunu belirten Iraklı adam, mümkün olsa Saddam'ın heykelini yeniden dikmek istediğini söyledi. 

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD işgaliyle Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra meydanlarda kutlamalar yapıldı. Kutlamaya katılanlardan biri olan Iraklı Kadim Şerif Hasan el Jaburi, başkentin simgesiSaddam Hüseyin heykelini eline geçirdiği bir balyozla yıkmaya başladı.

Jaburi, şimdi ise pişman. "Elimde olsa heykeli yeniden dikerdim ama öldürülmekten korkuyorum" diyor. BBC'ye konuşan Jaburi, Saddam sonrası Irak'ın giderek daha kötüleştiğini söylüyor ve Irak savaşı için de, "Bush ve Blair yalancı, eğer bir mücrim olsaydım onları kendiellerimle öldürürdüm" diyor.

İNGİLİZLER'İN İŞGAL PİŞMANLIĞI CHILCOT RAPORU'NDA

Öte yandan, dönemin İngiltere hükümetinin Irak işgalindeki rolüyle ilgili hazırlanan raporda İngilizlerin pişmanlığına açıkça atıfta bulunuldu. Raporda işgalin çok da gerekli olmadığı ancak dönemin hükümeti tarafından bunun görmezden gelindiği belirtildi.

Sir John Chilcot raporu kamuoyuna duyurmadan önce BBC'ye yaptığı açıklamada ise gelecekte Irak Savaşı benzeri askeri operasyonların çok daha dikkatli bir analiz ve siyasi hüküm sonrası yapılmasını umduğunu söyledi. Chilcot raporun ayrıca 2003-2009 yılları arası Irak'ta hayatını kaybeden 179 İngiliz askerinin ailelerinin bazı sorularının yanıtlanmasını yardımcı olmasını umduğunu da belirtti.

İNGİLİZ ASKERİN KARDEŞİ: BLAIR TERÖRİST

Chilcot Raporu'nun açıklanması sonrası Irak'ta ölen İngiliz askerlerinden bazılarının ailelelerinin avukatları bir basın toplantısı düzenledi.

Avukatlar, Sir John Chilcot'a rapor için teşekkür etti. Kardeşini Irak'ta kaybeden bir İngiliz ise "Tony Blair teröristtir" dedi. Aileler, Blair ve dönemin yetkilileri hakkında dava açıp açmamayı değerlendirecek. 

BLAIR: İYİ NİYETLE ALINMIŞ BİR KARARDI

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ise Chilcot Raporu ile ilgili yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'e karşı askeri harekatın "iyi niyetle ve ülkenin çıkarları doğrultusunda alınmış bir karar olduğuna inandığını" söyledi.

Blair, "Saddm Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılmasının bugün Ortadoğu'da ve herhangi bir başka yerde gözlemlediğimiz terörizmin nedeni olduğuna inanmıyorum" dedi.

Sortuşturma komisyonu başkanı Sir John Chilcot, Irak Savaşı'yla ilgili istihbarata odaklanan Butler Raporu'nu hazırlayan ekipte de görev almıştı. 

İngiltere'nin, dönemin başbakanı Tony Blair'in kararı ve parlamentonun onayı sonrası 2003'te Irak'ın işgaline katılması, ülkenin dış politikada son 50 yılda aldığı en tartışmalı kararlardan biriydi.
Chilcot Raporu sonrası savaş karşıtlarının ve Irak'ta ölen İngiliz askerlerinin yakınlarının Blair'e yeniden özür dilemesi çağrısında bulunması bekleniyor.

Irak Savaşı'nın ardından İngiltere'de o dönem gerek muhalefet partileri, gerekse de iktidardaki İşçi Partisi'nden bazı milletvekilleri İngiltere'nin savaşa katılım sürecinin soruşturulmasını talep etmişti.
Image copyright.

Tony Blair, Irak Savaşı'nda hayatını kaybedenler için üzgün olduğunu ancak Saddam Hüseyin'in devrilmesini sağladığı için pişman olmadığını söylemişti.

Tony Blair 2007'de başbakanlığı bırakmış, halefi Gordon Brown Haziran 2009'da Sir John Chilcot başkanlığında beş kişilik bir soruşturma komisyonu oluşturmuştu.

2001-2009 yılları arasındaki olayları inceleyen Chilcot Komisyonu'nun faaliyetleri İngiltere'ye yaklaşık 10 milyon sterline mal oldu.

Blair, Brown ve bazı eski bakanlar ile dönemin üst düzey askeri ve istihbarat yetkilileri dahil 150'den fazla kişi Komisyon'a ifade verdi. 150 binden fazla resmi belge de incelendi.
Başta bir sene sürmesi planlanan soruşturma tam yedi yıl sürdü. Bu süre içerisinde soruşturma komisyonun beş üyesinden biri (Sir Martin Gilbert) öldü.

UCM RAPORU İNCELEYECEK

Uluslararası Ceza Mahkemesi Pazartesi günü, adı geçenlerle ilgili olarak soruşturma açılıp açılamayacağını tespit etmek için raporu kapsamlı şekilde inceleyeğini açıklamıştı.
Irak'ta ölen 179 İngiliz askerinden 29'unu temsil eden avukatlar Chilcot Raporu'nun; Blair, bakanları ya da dönemin İngiliz hükümeti aleyhine dava açılmasına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

İngiltere'de daha önce Irak Savaşı'yla ilgili olarak olarak hazırlanan soruşturma raporlarında özellikle istihbarat alanında yapılan hatalara dikkat çekilmiş ancak hiçbir hükümet yetkilisi doğrudan suçlanmamıştı.

Yorumlar