Duşanbe'de Türk ortaklı otobüsler kullanılıyor

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de, belediye için üretilen 400 otobüs, halka şehir içi yolculuk hizmeti sunuyor

Google Haberlere Abone ol
Duşanbe'de Türk ortaklı otobüsler kullanılıyor

Türk-Tacik yatırımıyla üretilen 400 otobüs, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de halka şehir içi yolculuk hizmeti sunuyor, yüz binlerce Tacik bu otobüslerle seyahat ediyor.

AKIA Duşanbe yetkilisi Süleyman Tunalı, AA muhabirine, ürettikleri otobüslerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tunalı, Bursa'da kurulu olduklarını, özellikle belediye otobüsü üretimi yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Tacikistan'a 2017'de yaklaşık 200 otobüs üretimimiz oldu. Bu üretim sırasında araçlarımızın iç parçalarını Tacikistan'a göndermiştik. 2018'de Duşanbe'de fabrikamızın temellerini attık. Temel atma törenine ve açılışa Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, bizzat kendisi geldi. 2019 Şubat'ında ise seri üretime başladık."

- "BUGÜNE KADAR 400 OTOBÜSÜ DUŞANBE BELEDİYESİ İÇİN ÜRETTİK"

Tunalı, "Tacikistan için bugüne kadar 200 tane Türkiye'de, 200 tane burada olmak üzere 400 otobüsü Duşanbe Belediyesi için ürettik. Bugüne kadar bu fabrikada 100 adet LF12 ve 150 adet LE8 araç üretimi gerçekleştirdik. Halen üretimi devam edenler var. Tacikistan'ın birçok belediyesi için üretimlerimiz olacak." dedi.

Elektrikli otobüs ve troleybüs üretimi de yapacaklarını aktaran Tunalı, Tacikistan'ın yakın komşularıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, çevre ülkelere de otobüs satışı için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

- "OTOBÜSLERİMİZLE GÜNLÜK 200 BİN İLA 300 BİN KİŞİ TAŞIYORUZ"

Araçların tüm profil aksamının Türkiye'den geldiğini kaydeden Tunalı, "Aracımızın kesme, kaynak ve diğer işlemlerini biz burada yapıyoruz. Aracın plastik aksamı, koltukları, camları ve hepsi Türkiye'den geliyor." dedi.

Tunalı, bunun Türk-Tacik yatırımı olduğunu, Tacik halkının otobüslerden memnun olduğunu belirterek, "Otobüslerimizle günlük 200 bin ila 300 bin kişi taşıyoruz. Bizden önce Doğu Bloku araçları kullanılıyordu. Bizim araçlarımız gerek konfor gerek sürüş olarak çok rahat. Araçlarımızdan oldukça memnunlar." ifadelerini kullandı.

Tacikistan'da temaslarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türk yetkililerin fabrikalarını ziyaret ettiğini anlatan Tunalı, komşu ülkelerin devlet başkanları, başbakanları, bakanlık ve belediye başkanları düzeyinde de ziyaretlerin olduğunu, yatırımlarının Tacikistan hükümetince takdir topladığını söyledi.

Tunalı, ürettikleri araçlar toplu taşımada kullanıldığı için müşterilerinin genelde şehir belediyeleri olduğuna dikkati çekerek, "Halen üretimi devam etmekte olan Bohtar vilayetinin siparişleri ve gelecek günlerde sonuçlanması beklenen Hocend vilayetinin siparişleri ile üretimlerimiz devam edecek." dedi.

Ürettikleri otobüslerin arızalanması durumunda teknik destek verdiklerini de kaydeden Tunalı, otobüslere yedek parça desteği de sağladıklarının altını çizdi.

Tunalı, firmalarının ürettiği 400 aracın Duşanbe sokaklarında halkı taşımaya devam ettiğini ve bu hizmeti güçlendireceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar