Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar

İki kara parçası arasında oluşan doğal su geçiş yollarına boğaz adı verilirken, denize veya okyanusa kıyısı bulunan kara parçalarından geçiş için açılan yapay su yollarına ise kanal denmektedir. İşte, Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar...

Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar - Sayfa 1

Dünya üzerinde stratejik öneme sahip jeopolitik dengeleri etkileyen önemli boğazlar ve kanallar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise İstanbul Boğazı'dır.

İstanbul Boğazı - Karadeniz - Marmara Denizi

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birleştiren doğal su yoluna verilen isim. İstanbul'un Rumeli (Avrupa) ve Anadolu (Asya) yakalarını birbirinden ayırır. 

Uzunluğu düz olarak 30 kilometredir. Girintileri ve çıkıntıları hesaba katılınca kıyılarının uzunluğu ortaya çıkar. İstanbul Boğazı'nda su yüzünde Karadeniz'den Marmara'ya, su altında Marmara'dan Karadeniz'e akıntılar vardır. Su yüzeyinde yer yer ters akıntılar da görülür. 

Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar - Sayfa 2

Çanakkale Boğazı- Marmara -  Ege

Çanakkale Boğazı, 3. jeolojik zamanın sonunda meydana gelen bir çöküntü ile oluşmuştur. Uzunluğu 65 km'dir. Boğaz sularında ters bir akıntı vardır. Boğazın çevresi dağ karakterinde yüksek ve kıvrımlı kütlelerle kaplıdır. Boğazın dar olması, Boğaz sularında ters bir akıntı olması ve Boğazın çevresinde yer yer kıvrımlı dağ kütlelerinin olması; Boğazın savunulmasını kolaylaştırmıştır ve geçilmesini zorlaştırmıştır. 

Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar - Sayfa 3

Cebeli Tarık Boğazı - Akdeniz – Atlas Okyanusu

Derin bir boğaz olan Cebelitarık'ın en sığ yeri 324 metredir. Boğazın yüzünde batıdan doğuya doğru giden kuvvetli bir akıntı vardır. Boğazın iki kıyısı da sarp ve kayalıktır. Cebeli Tarık boğazında olan tatlı ve tuzlu suyun buluştuğu bir nokta vardır.Bu olay Kuranı Kerim'de bahsedilmektedir.Bu olayı keşfeden ise Kaptan Kusto olduğu söylenmektedir. 

Kıyıdaki dar alçak araziler Cebelitarık Kayası ile çevrilidirler. Cebelitarık'ın iklimi Akdeniz iklimi'dir, kışlar ılıman ve yazlar sıcak geçer. Cebeli Tarık, adını Endülüs‘ün büyük kumandanı Tarık bin Ziyad'dan alıyor. Kelime anlamı Tarık’ın dağı demek.

Dünyadaki boğazlar ve en büyük kanallar - Sayfa 4

Bab-ül Mendep Boğazı - Kızıl Denizi Umman Denizi

Kızıldeniz'i Hint Okyanusu’na (Aden Körfezi) bağlayan 32 km uzunluğundaki boğaz Yemen ile Somali kıyıları arasındadır. 1. dünya savaşına kadar Osmanlı kontrolünde idi.Stratejik önemi yüksek olan boğaz Perim adasından (Yemen) denetlenir.