Dünyada korona aşısı son durum ne, son açıklama Almanya'dan

Dünya genelinde koronavirüse karşı aşı geliştiren ülkelerin ne aşamada oldukları merak ediliyor. Son haber Almanya'dan geldi.

Google Haberlere Abone ol
Koronaya karşı yüzde 90 etkili olan aşı açıklandı

Koronavirüse karşı aşı geliştiren ülkelerde son durumun ne olduğu merak edilirken son haber Almanya'dan geldi.

Covid-19'a karşı Almanya merkezli BioNTech ile birlikte bir aşı geliştiren Pfizer, yapılan sonuçlarda aşının yüzde 90'dan fazla bir oranda etkili olduğunu duyurdu.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, vatandaşların sorularına yanıt verdiği açık kapı gününde video aracılığıyla yaptığı açıklamada koronavirüs aşısında ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkel, ilk önce kim aşı yapılacağı sorusunun yetkili kurum ve kuruluşlarla tartışıldığını belirterek, "Şimdilik şu kadarını söyleyebilirim; haliyle ilk sırada sağlık çalışanları, doktorlar ve risk grubunda yer alan insanlar yer alacak. Ülkemizde bu kişilerin sayısı epey yüksek" dedi. Alman hükümetinin yakın bir tarihte koronavirüs aşısının tescil edilmesi beklentisi içinde olduğunu ifade eden Başbakan Merkel, başlarda yeteri dozda aşının mevcut olmayacağını da vurguladı. Merkel, "Hiç kimse aşı olmaya zorlanmayacak, bu kişilerin tercihine kalmış bir karar" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, eyaletlerde aşı çalışmalarının hızla sürdüğünü ve aşı merkezleri oluşturulmasının planlandığını vurguladı. Başbakan, amacın halkın koronavirüse karşı bağışıkık kazanması olduğunu ifade etti. Halkın yüzde 60'ı ile 70'inin aşı veya hastalığı geçirilmesi sonucu bağışıklık kazanması durumunda "virüsün hemen hemen yenilmiş sayılacağını" kaydeden Almanya Başbakanı, "Ancak ondan sonra kısıtlamaları kaldırabiliriz" dedi.

Almanya’da yetkili sağlık kuruluşu Robert-Koch Enstitüsü, son 24 saatte ülke genelinde 16 bin 17 koronavirüs vakasının kayda geçtiğini duyurdu. Geçen pazar bu sayı 14 bin dolayındaydı. Almanya'da cuma günü ise koronavirüs vakalarında en yüksek sayıya ulaşılmış, 24 saatte tespit edilen vaka sayısının 23 binin üzerine çıktığı duyurulmuştu. Ancak hafta sonları veri girişinin yavaş olması ve daha az sayıda test yapılması nedeniyle koronavirüs vaka sayılarının gerçek sayıların altında olduğuna dikkat çekiliyor. 

İLK AŞILAR 2021'DE

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında konuştu.

Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" dedi. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti.

İLK AŞI YAPILDI

Kayseri'de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce (ERAGEM), koronavirüse karşı geliştirilen yerli ve milli ERUCOV-VAC inaktif aşısının insan deneyleri başladı. Aşının ilk dozu bir gönüllüye uygulandı.

BU AY KİTLESEL AŞILAR BAŞLIYOR

Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasya Rakova, Moskova‘da koronavirüs aşısı Sputnik V’nin toplu olarak uygulanmasına gelecek ay başlanacağı bilgisini verdi. Rakova, isteyen herkesin aşı olabilmesi için altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasya Rakova, Rossiya-24 kanalına verdiği bir röportajda, "Endüstrimiz aşıyı üretirken biz de zaman kaybetmeden koronavirüs aşısı için şehir çapında çok sayıda aşılama kabinleri oluşturuyoruz. Aşının önümüzdeki ay halka arz olmasını planlıyoruz, aşı isteyen tüm Moskovalılara uygulanmaya başlayacak "dedi.

Şu an için bu aşıyı herkese uygulayabilecek kapasiteye sahip olmadıklarını aktaran Rakova, aşının öncelikle ana risk grupları olarak değerlendirilen öğretmen ve doktor olmak üzere 2 bin 500 kişiye uygulandığını söyledi.

Yorumlar