Dünyada her yıl milyonlarca genç ölüyor

Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir çalışmaya göre dünyada her yıl 1,2 milyondan fazla genç önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyada her yıl milyonlarca genç ölüyor

Rabia Güner - Sonhaberler | Haber Merkezi 

Dünya sağlık Örgütü'nün yayınladığı bir raporda dünyada her yıl 1,2 milyon gencin önlenebilir nedenlerden dolayı öldüğü bildirildi. Zira ölümlerin nedeni genellikle, zihinsel sağlık sorunları, kötü beslenme, genç gebelik ve şiddet.

Yapılan araştırma, 15-19 yaşlarındaki kadınların gebelik sorunları dünyada genç ölümlerde önde gelen sebeplerden olduğunu ortaya koydu. Yapılan çalışmanın yürütücüsü David Ross, ergen sağlığının gözardı edildiğini söyledi ve "Ergen sağlığına yatırım yaparak, üçlü bir fayda elde edersiniz, daha sağlıklı bir genç olursanız, o sağlıklı genç, yakın gelecekte daha sağlıklı, üretken bir yetişkin olur ve aynı zamanda çocuk sahibi olduklarında daha sağlıklı bir ebeveyn olurlar. Sağlıklı ebeveyn, sağlıklı çocuk demektir. "dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü 10 - 19 yaş arasındaki gençlerin ölüm ndenelerini araştırdı. Gençlerin ölüm nedenlerinin başında yolda geçirilen kazalar geliyor. Öyleki bunların sayısı 115.300'ü bulmuş durumda.

Başlıca ölüm nedenleri şöyle ;

  • Alt solunum yolu enfeksiyonları.
  • İntihar
  • İshalli hastalıklar
  • Boğulma

Ölüm nedenleri cinsiyete ve yaşa göre farklılık gösteriyor.  10-14 yaş arasındaki kız çocuklarda en az ölüm nedeni solunum yolu enfeksiyonları , ancak 15-19 yaş arasındaki genç kızlarda en büyük sorun gebelik sorunları ve düşük. Her 100.000 kişiden 10.1 'i bu sorunlar nedeniyle hayata veda ediyor.

Her iki yaş grubundaki erkekler için ise ölüm nedeni genellikle, trafik kazaları ve ikinci sırada şiddet yer alıyor.

Ölüm nedenlerinin beşinci sırasında ise hem erkekler hem de kadınlar için kendine zarar vermek yer alıyor. Dünyada her 100.000 kişide 5.6 'sı bu sebeple ölüyor. 

Çalışma, ergen ölümlerinin % 45'inin Afrika gibi düşük ve orta gelirli ülkelerde , % 26'sının sa Güneydoğu Asya ve benzeri ülkelerde gerçekleştiğini gösterdi.

10-19 yaşlarındaki ölümlerin önde gelen nedenleri, gebelik sorunları ve yüksek gelirli ülkeler için ise ilk beşte lösemi olmak üzere dünyada çeşitlilik göstermektedir.

Araştırmacılar, 10 ila 19 yaşlarındaki ölümleri kötü sağlık nedenleri olduğunu bildirerek, politikacıların ve eğitimcilerin yapabileceği çalışmalarla bu oranların düşebileceğini belirtmişlerdir.

Ergenlerin hızlı fiziksel, cinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine ve toplumlarda oynadıkları belirli rollerle ilgili belirli sağlık gereksinimlerine sahip olduklarını belirten yazarlar, 'onları yaşlı insanlar veya yetişkinler gibi tedavi etmek işe yaramaz' dedi.

Uzmanlar, ergenlerin, kamu politikalarını şekillendirmeye dahil olmalarının yanı sıra, şiddeti azaltmak için davranışlarını denetlemelerine yardımcı olacak ergen dostu cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ve programlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladılar.

David Ross, 'ergen erkeklerde beşinci büyük nedenin boğulma' olduğunu söyledi. Özellikle denize kıyısı olan ülkelerde, gençlerin yüzme konusunda yeterince bilinçlendirilmediğine dikkat çeken Ross, bunun önlenebilir bir neden olduğunu kaydetti.

Ross, yol yaralanmaları önlemek için ise, okulların vulunduğu yerlere yeterli sayıda üst geçitler yapılarak, trafik kontrollerinina arttırılarak, zorunlu emniyet kemeri ve alkol denetlemelerinin sık yapılması gibi bir dizi farklı stratejinin düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

David Ross, ergenlerde ölümle sonuçlanan trafik kazalarının çoğunda, ergen pasif bir kurban değil onlar bizzat sürücü, dedi. 

Ross, ergen kızların gebelikle ilgili konular da dahil olmak üzere özel sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, genel olarak ergen erkek çocukların hastalık ya da sakatlıktan ölmelerinden daha yüksek bir oranda öldüklerini belirtti.

'Cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve HIV programlarını geliştirme ve güçlendirme yanında bu diğer büyük nedenleri de hesaba katmak zorundayız' dedi.

Londra Hıfzıssıhha ve Tropikal Tıp Okulu Epidemiyoloji Yrd. Doç. Aoife Doyle yayımlanan bu rapordan memnuniyetini belirtere, 'Ergen sağlığı uzun süredir göz ardı edildi; araştırma öncelikli olarak ergen kızlar arasında HIV ve gebeliklerin azaltılmasına odaklandı' dedi.

Doyle, 'Bu çalışma genç insanların üzerinde yeterince durulması ve eğitimlerinin, istihdam olanaklarının ve aile ve sosyal desteğin sağlık ve refah üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini kabul ederek gençlerin sağlıklarına daha kapsamlı bir yaklaşımın önemini vurguluyor. ' dedi.

Yorumlar