Dünya ülkelerinin yarısı IMF'ye yardım başvurusunda bulundu

Koronavirüsün dünya ekonomisine vurduğu ağır darbe nedeniyle ekonomisi zor durumda olan ülkeler IMF'nin kapısına dayandı. Yapılan açıklamaya göre dünya ülkelerinin yarısı yardım talebinde bulundu. Yardım talebinde bulunanlar arasında Türkiye yok.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın yarısı kapıda sıraya girdi

Covid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomisi büyük bir buhran içinde bulunuyor. Dünya genelinde pekçok ülke sıfırı tükettiği için IMF'nin kapısına dayandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünyanın yarısının, Covid-19 pandemisinin etkileriyle küresel ekonomide yaşanan çöküş koşullarında IMF'den yardım istediğini açıkladı.

CNBC'ye konuşan Georgieva, "Bugün yaşadığımız acil durum, bugüne kadar olanların hiçbirine banzemiyor" dedi ve bu nedenle IMF'nin de gelen talepleri çok hızlı karşıladığının atını çizdi.

Bütün ülkelere, sağlık sistemlerinin aksamadan çalıştığında emin olmaları çağrısı da yapan Georgieva, savunmasız ve korunmasız insanların ve ilk müdahale ekiplerinin ancak bu şekilde korunabileceğine dikkat çekti.

IMF, Covid-19 salgınının etkisinde küresel ekonominin 2020'de yüzde 3 küçüleceğini tahmin ederken, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini de aşağı yönlü revize ederek eksi yüzde 5.0 seviyesine çekti. IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, ekonomide 1929'daki Büyük Buhran'dan bu yana yaşanacak en sert küçülmenin gerçekleşeceğini; krizin, 2008 finansal krizinden daha derin etkilerinin olacağı uyarısı yaptı.

TÜRKİYE BAŞVURMADI

Türkiye'nin de ekonomik zorluklar yaşadığı herkesin malumu ancak şu ana kadar ekonomik güçlüklere rağmen IMF'ye başvuruda bulunulmadı. Muhalefet partilerinin sık sık, dile getirdiği IMF konusunda ekonomi yönetimi şimdiye kadar kesinlikle başvuru yapılmayacağı yönünde açıklamalarında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile partiye yakın ve partinin ideolojisini paylaşan ekonomistler uzun yıllardır Türkiye'nin IMF'ye gideceği yönünde kara propaganda yürütüyor. 

Son olarak Kılıçdaroğlu, katıldığı bir programda, hem hükümetin her kesime para dağıtması gerektiğini söylemiş hem de hazinede para kalmadığını, Türkiye'nin IMF'ye gitmek zorunda kalacağını ileri sürmüştü.

IMF

Yorumlar