Dünya sigarayı bırakıyor Türkiye ise tam tersi

Dünya genelinde sigara kullanımı ve tütün tüketimi büyük düşüş gösterirken Türkiye'de bunun aksi bir tablo ortaya çıkmış durumda.

Google Haberlere Abone ol
Dünya sigarayı bırakıyor Türkiye ise tam tersi

Dünya genelinde tütün kullanımı azalma eğilimindeyken, Türkiye'de bu eğilimin aksine bir artış yaşandığı görülüyor. Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 75 yaş ve üzeri grup hariç, her yaş grubunda tütün kullanımında artış olduğunu belirtti. Açık, tütüne başlama nedenleri arasında arkadaş etkisinin, merakın ve özentinin başı çektiğini ifade etti.

AİLE VE ARKADAŞ ETKİSİ

Prof. Dr. Açık, tütüne başlamada en büyük etkenin arkadaş etkisi olduğunu, bunu merak ve özenti takibinin izlediğini dile getirdi. Ailelerin çocuklarına tütün mamulü kullanımının zararlarını anlatmalarının önemine değinen Açık, çocukların ilk rol modelinin aileleri olduğunu ve bu nedenle ebeveynlerin davranışlarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

AVRUPA KOMİSYONU'NUN HEDEFİ

Avrupa Komisyonu, 2040 yılına kadar "tütünsüz nesil" oluşturma hedefine sahip. Bu bağlamda, AB ülkelerinde çocuklara yönelik tütün mamulleri satışına karşı yaptırımların arttığı görülüyor. Ancak Türkiye'de tütün kullanımında bir artış gözlemleniyor.

TÜRKİYE'DE TÜTÜN KULLANIMI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1,25 milyar yetişkin tütün kullanıyor. 2000 yılında her beş yetişkinden biri tütün kullanırken, 2022 yılında bu oran her üç kişiden birine düşmüş durumda. Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre, 2022 yılında 15 yaş ve üzeri grupta her gün tütün kullananların oranı %28,3 olarak belirlendi. Bu oran, 2010 yılında %25,4 idi. 15-24 yaş aralığında ise neredeyse her beş gençten biri tütün mamulleri kullanıyor.

Yorumlar