Dünya Mirası Listesi'ndeki camilerin elektriğini kesme kararı

- Mali'de elektrik dağıtım şirketi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki 3 caminin elektriğini borçları yüzünden kesme kararı aldı - Mali Kültür Bakanı Diallo, gelen şikayetler üzerine camilerin gelecek on yıldaki elektrik borcunu kendisi ödeyeceğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Dünya Mirası Listesi'ndeki camilerin elektriğini kesme kararı

ANKARA (AA) - Mali'de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan üç caminin elektriği borçları yüzünden kesilme noktasına geldi.

AA muhabirinin resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre, EDM elektrik şirketi, Mali'de Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Sankore, Sidi Yahya ve Djingareiber camilerinin elektriğinin kesilmesi için Timbuktu ofisine kapatma emri gönderdi.

Camilerin giderlerini ödemesi gereken yerel belediye siyasi ve ekonomik krizler yüzünden borçları ödemekte zorlanıyor.

Camilerin uzun zamandır ödenemeyen borçlarının 10 milyon Frank CFA 'ya (yaklaşık 18 bin dolar) kadar çıktığı belirtiliyor.

Mali Kültür Bakanı N'Diaye Ramatoulaye Diallo, gelen şikayetler üzerine camilerin gelecek on yıldaki elektrik borcunu kendisinin ödeyeceğini söyledi.

Dünya Mirası Listesi'ne giren yapılar, UNESCO tarafından üye devletlerin katılımıyla oluşturulan fon ile destekleniyor.

Restorasyon ve koruma giderlerini karşılayan bu fon ihtiyaç halinde özel destek de sunuyor. Camilerin elektrik borçları hakkında UNESCO'nun nasıl bir karar alacağına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Dünya Mirası Listesi'ne 1998'de giren Timbuktu'daki camilerin olduğu bölgeye 2009'dan bu yana elektrik veriliyordu.

Timbuktu'da 15. yüzyılda yapımına başlanan ve 98 yılda inşa edilen Sankore Camisi, 16. yüzyılda İmam el Akib tarafından Kabe'nin boyutlarıyla aynı olacak şekilde restore ettirildi. Piramid şeklindeki bölümü ile dikkat çeken cami çok sayıda ziyaretçi çekiyor.

Sidi Yahya Camisi de Şeyh el Muhtar zamanında 15. yüzyılda inşa edildi ve yine İmam el Akib döneminde restore edildi.

Djingareiber Camisi ise Sultan Kankan Musa tarafından Hac dönüşü inşa edildi. Bu cami de İmam el Akib döneminde restore edilen camiler arasında yer alıyor.


Yorumlar