Dünya İnsani Yardım Günü

- Gaziantep'te düzenlenen bir toplantıda Türk Kızılayı'nın mültecilerin el izlerini çıkartarak hazırladığı "Ben Hedef Değilim, Mülteciyim" pankartı, BM Genel Kurulu'nda sergilenmesi amacıyla ABD'nin New York’a kentine yollandı - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Turunç: -"İnsani yardım amacıyla gidenlerin orada katledilmesinin izahı yok. Dolayısıyla bu manada ayın 19'undaki bu toplantıda bir prensip kararı olarak alınan ve toplantıya katılan herkesin üzerinde ittifak ettiği 'Ben Hedef Değilim' sloganıyla ortaya çıkan, burada bir pankarta dönüştürmek suretiyle BM'ye yetkililer, büyükelçimiz ve diğer kuruluşların temsilcileri ve THY aracılığıyla buradan göndereceğiz. Eminim ki, BM aracılığıyla dünya kamuoyunda bu müspet bir algıya dönüşecek"

Google Haberlere Abone ol
Dünya İnsani Yardım Günü

İSTANBUL (AA) - "Dünya İnsani Yardım Günü" kapsamında Gaziantep'te düzenlenen bir toplantıda Türk Kızılayı'nın mültecilerin el izlerini çıkartarak hazırladığı "Ben Hedef Değilim, Mülteciyim" pankartı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda sergilenmesi amacıyla Türk Hava Yolları (THY) ile ABD'nin New York’a kentine gönderildi.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bulunan Ali Sirmen Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Türkiye’deki farkındalık çalışmalarının bir parçası olarak söz konusu pankart ABD'ye götürülmek üzere yetkililere teslim edildi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç, burada yaptığı konuşmada, Gaziantep'teki toplantıda BM İnsanı Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilileriyle bir araya geldiklerini, dünyadaki Kızılay ile Kızılhaç derneklerinin insani yardım faaliyetlerinde karşılaştığı zorluklar ve bu konuda alınacak tedbirler konusunu görüştüklerini söyledi.

Aynı hedef doğrultusunda hizmet eden gönüllülerin hiç tanımadığı ülkelerde zorlukla karşılaşmaması için çalıştıklarını belirten Turunç, "Daha 10 gün olmadan Afganistan'da 8 gönüllü kaçırıldı, altısı katledildi. İkisinden ise henüz netice alınmadı. Ayın 19'un dile getirdiğimiz hususların ne kadar haklı olduğunu, bu konuda çok ciddi tedbirler alınması gerektiği noktasında isabetli bir adım atıldığını, müzakere yapıldığının isabetini görmüş olduk." dedi.

Turunç, insani yardım çalışanlarının bazı coğrafyalarda sıkıntı yaşanmadan görev yaptıklarını, gönüllülere bazı kolaylık sağlandığı fakat bazı ülkelerde ise üzücü olaylarla karşılaştıklarını vurguladı.

Yardım için gelen insanların katledilmesinin alışılacak bir durum olmadığına dikkati çeken Turunç, şöyle devam etti:

"İnsani yardım amacıyla gidenlerin orada katledilmesinin izahı yok. Dolayısıyla bu manada ayın 19'undaki bu toplantıda bir prensip kararı olarak alınan ve toplantıya katılan herkesin üzerinde ittifak ettiği 'Ben Hedef Değilim' sloganıyla ortaya çıkan, burada bir pankarta dönüştürmek suretiyle BM'ye yetkililer, büyükelçimiz ve diğer kuruluşların temsilcileri ve THY aracılığıyla buradan göndereceğiz. Eminim ki, BM aracılığıyla dünya kamuoyunda bu müspet bir algıya dönüşecek. Hangi kurumdan, hangi sivil toplum kuruluşundan olursa olsun herhangi bir yere giden insanlar bir sıkıntıyla karşılaşmadan yaptıkları hizmetten manen bir haz alsınlar, gönüllerine farklı bir heyecan oluşsun ama ülkelerine de sağ salim dönsünler."

BM Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatörü Ramesh Rajasingham de dünyanın her yerinde insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların sonucunda "Ben Hedef Değilim" etiketinin ortaya çıktığını söyledi.

Rajasingham, Suriye krizinin insanlığın son yüzyılda karşılaştığı en ciddi olaylardan biri olduğuna dikkati çekerek, bu krizin 30 milyon insanı yardıma ihtiyaç duyar hale getirdiğini belirtti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan BM İnsani Yardım Merkezi'nin 2003'te saldırıya uğradığını anımsatan Rajasingham, "O tarihten bu yana BM olarak bugünü bir anma törenine dönüştürerek, her yıl 19 Ağustos'ta İnsani Yardım Günü ve anısını yapmaktayız. Buradaki amaç da 'Ben hedef Değilim' etiketiyle buna dikkati çekmektir." diye konuştu.

Rajasingham, Suriye'deki olayların bitmesi dileğinde bulunmasının ardından katılımcılara Türkçe "Kurban bayramınız mübarek olsun." şeklinde hitap etti.

Konuşmaların ardından BM'ye götürülecek pankart THY yetkililerine teslim edildi.

Bu yıl Suriye'nin İdlib kırsalına kurulan kamplarda kalan yaklaşık 1 milyon kişiyi temsilen hazırlanan ve Suriyelilerin de el izlerini taşıyan pankart ile çatışan silahlı güçlere "Ben Hedef Değilim, Mülteciyim" diye seslenilmesi amaçlanıyor.


Yorumlar