Dünya Gümrük Günü

- Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftçi: - "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye kısmının 2017 yılı içerisinde bitmesini ümit ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Gümrük Günü

TİFLİS (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye kısmının bu yıl içinde bitirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye, Azerbaycan, İtalya, Moldova ve Ukrayna'dan heyetlerin katılımıyla Tiflis'te düzenlenen Dünya Gümrük Günü Konferansı'nın açılışını, Gürcistan Başbakanı Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dimitri Kumsişvili yaptı.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik ortaklarından Gürcistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin ortak tarih ve kültürün etkisiyle her düzeyde güçlenerek devam ettiğini vurguladı.

Komşu ülke Gürcistan ile bu yıl içinde tamamlanması planlanan "e-TIR" pilot projesinin uygulamaya konulduğunu anımsatan Çiftçi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu projeye çok büyük önem vermekteyiz. Bu projenin tamamlanmasıyla beraber Çin ile İngiltere'yi demiryolu ile en kısa ve en hızlı şekilde birleştirebileceğiz. Bu muazzam projeyle üretim ve tüketim merkezleri ülkelerimiz üzerinden birbirlerine bağlanmış olacaklar. Projenin Türkiye kısmının 2017 yılı içerisinde bitmesini ümit ediyoruz."

- "Birçok alanda ikili ilişkiler giderek güçleniyor"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çiftçi, komşu ve stratejik ortak Gürcistan'la birçok alanda ikili ilişkilerin gittikçe güçlendiğini söyledi.

Gürcistan makamlarıyla, gümrük alanında birçok önemli adımların atıldığını belirten Çiftçi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi gibi önemli projelerin hayata geçirilmesiyle sınır kapılarının daha kolay ve hızlı işleyeceğini ifade etti.

Çiftçi, gümrük işlemlerin daha da kolaylaştırılması için Gürcistan makamlarıyla iş birliğinin sürdürüleceğini dile getirdi.

Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'nin Türkiye ziyaretinin önemine değinen Çitfçi, Gürcü halkı ve hükümetine Türkiye'ye olan destekleri nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Bu arada Çiftçi, Gürcistan'la birçok alanda olduğu gibi Fetullahçı Terör Örgütü'ne karşı da mücadelede iş birliği içinde olunacağını bildirdi.

- Sarp Sınır Kapısı'ndaki yoğunluk

Türk heyeti, konferansın ardından Gürcistan Maliye Bakanı Yardımcısı ve Gelir İdaresi Başkanı Giorgi Tabuaşvili'yle görüştü.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Sarp Sınır Kapısı'nın, Türkiye tarafından yenileme ve genişletme çalışmaları nedeniyle giderek artan bir yoğunluk yaşandığını belirten Gümrükçü, toplantıda iki ülke gümrük idarelerinin arasındaki iş birliğiyle söz konusu yoğunluğun en etkin şekilde giderilmesi konularının değerlendirildiğini söyledi.

Gümrükçü, Gürcistan'dan Türkiye'ye dönen Türk tırlarının, tır parklarındaki bekleme sürelerinin uzunluğu nedeniyle şikayetler aldıklarını aktararak, "Gürcistan tarafından tır parklarıyla gümrük kapısı arasında elektronik bir haberleştirme sistemi kurulacak. İlk giren ilk çıkan prensibiyle uygulamaya konulacak sistemin önümüzdeki iki ay içerisinde hayata geçirileceği bilgisini aldık." dedi.







Yorumlar