Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

- TZOB Genel Başkanı Bayraktar: - "Kurak alanların bozulması nedeniyle çölleşen alanlar, Türkiye’nin 46 katı büyüklüğüne ulaştı" - "Kuraklık ve çölleşme 110 ülkede 1,2 milyar nüfusu etkiliyor"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada kurak alanların bozulması nedeniyle çölleşen alanların Türkiye'nin 46 katı büyüklüğüne ulaştığını belirterek, "Kuraklık ve çölleşme 110 ülkede 1,2 milyar nüfusu etkiliyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, dünyada her yıl çölleşme ve toprak bozulması nedeniyle İngiltere arazisinin yarısı kadar alanın çölleştiğine işaret etti.

Dünya tarım alanlarının yarısından fazlasının toprak bozulmasından etkilendiğine ve kurak alanların bozulmasıyla çölleşen yerlerin Türkiye'nin 46 katı büyüklüğüne (3,6 milyar hektar) çıktığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Topraklarımızın yaklaşık yüzde 60'ı, yüzde 12'den fazla eğimi olan arazilerden oluşuyor. Eğimin fazlalığı, bitki örtüsünün yetersizliği, toprağın aşınmaya uygun veya duyarlı olması topraklarımızı erozyon tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye'de her yıl binlerce dönüm tarım arazisi, erozyona sebep olan hatalı sulama ve yanlış toprak işleme gibi uygulamalardan dolayı kullanılamaz hale geliyor. Su kaynaklarımız bilinçsiz sulama nedeniyle israf ediliyor. Aşırı sulamaya bağlı olarak, verimli topraklarımız akan sularla taşınıyor. Topraklarımız tuzlulaşıyor, çoraklaşıyor. İnsanlarımızın çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda daha duyarlı ve bilinçli olabilmesi için kamu ve özel kuruluşların konuya gereken hassasiyeti göstermeleri önemli. Toplumda çölleşmeyle mücadele bilincinin oluşturulması, çevre sorunlarına karşı duyarlı olunması ve gerekli önlemlerin alınmasının temelinde eğitim yatıyor. Kuraklık ve çölleşme 110 ülkede 1,2 milyar nüfusu etkiliyor."

Türkiye'de erozyon nedeniyle kaybedilen toprağın yılda 168 milyon ton olduğunu vurgulayan Bayraktar, işlenen tarım alanlarının yüzde 59'unun, çayır-mera alanlarının yüzde 64'ünün ve orman-maki alanlarının yüzde 54'ünün çeşitli derecelerde erozyona maruz kaldığını bildirdi. Bayraktar, çölleşmeyle mücadele ve kuraklığın etkilerini azaltmada acil tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, Birleşmiş Milletler verilerine göre 2025 yılında 1,8 milyar insanın mutlak su kıtlığı yaşayacağını, 2050'ye kadar da su talebinin yüzde 50 artmasının beklendiğini kaydetti.

Yorumlar