Dünya Böbrek Günü

- Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazancıoğlu: - "Türkiye'de her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı var"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Böbrek Günü

İSTANBUL (AA) - Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Türkiye'de her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı olduğunu bildirdi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla "Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam" etkinliği düzenledi.

Üniversitede gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Kazancıoğlu, böbrek rahatsızlığına, nedenlerine, belirtilerine, tedavisine ve hastalığın yaşam kalitesine etkilerine dikkati çekti.

Kazancıoğlu, herkesin kan basıncının yüksekliği, hipertansiyon, şeker hastalığı ve diyabeti çok iyi bildiğini, böbrek hastalığının bunların ardından geldiğini ifade ederek, Türkiye'de böbrek hastalıklarının sıkça görüldüğünü, yapılan çalışmalarda her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Son verilerin dünyada 10 kişiden birinde böbrek hastalığı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Kazancıoğlu, şunları kaydetti:

"Böbrek hastalıklarının birçok sebebi var. 11 yıl içerisinde her yıl başka bir konuya değinerek yolumuza devam ettik. Obezite, sağlıklı yaşam, egzersiz böbrekleri koruyor. Bol bol su içilmesi gerekiyor. Zaman zaman kan basıncının kontrol edilmesi ve tuzun kullanılmaması gerekiyor. Buradaki hedefimiz böbrek hastalıkları ile ilgili bir fikir oluşturmak. Hedef böbrekleri korumaya çalışmak. Eğer bir hastalık geliştiyse bunun erken tanısını koyup son döneme gitmeden hastalığı durdurmak."



Yorumlar