Dünya Bankası İndus Suları tartışmasına çözüm bulamadı

- Hindistan'ın İndus Suları Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle Pakistan'ın şikayeti üzerine Dünya Bankası ile yapılan toplantıdan sonuç alınamadı

Google Haberlere Abone ol
Dünya Bankası İndus Suları tartışmasına çözüm bulamadı

İSLAMABAD (AA) - Hindistan'ın baraj yapmak suretiyle İndus Suları Anlaşması'nı ihlal ettiğini ileri süren Pakistan'ın, anlaşmanın garantörü Dünya Bankası'na yaptı çağrı üzerine toplanan taraflar, karar alamadan dağıldı.

Pakistan Başsavcısı Aştar Asaf Ali başkanlığındaki delegasyonun çağrısı üzerine 21-22 Mayıs tarihlerinde Washington'da toplanan Dünya Bankası yetkilileri ile Hint ve Pakistanlı yetkililer, Hindistan'ın Keşmir bölgesindeki Kişanganga Hidroelektrik Santrali'ni tartıştı.

Dünya Bankasından yapılan açıklamada, anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilen baraj inşası nedeniyle toplanan tarafların görüşmelerinde sonuç çıkmadığı belirtilerek, "Pakistanlı ve Hintli yetkililerle yapılan toplantılarda bir sonuca ulaşılamadı ancak Dünya Bankası sorunun çözümü için taraflarla yakın ilişkisini sürdürecektir." ifadeleri kullanıldı.

Pakistan'ın en uzun nehri olan İndus, Çin, Hindistan ve Keşmir'den doğan bazı nehirlerin birleşmesiyle oluşuyor. Hindistan kontrolünde bulunan Jammu Keşmir'de İndus kaynağı üzerinde bulunan Kişanganga Barajı'nın bölge tarımını etkileyeceği ayrıca su baskınlarına neden olabileceği belirtiliyor.

Barajın 40 metre yükseklikte ve rezerv alanının geniş olması da Pakistan'ın tepkisini çekerken, barajın ayrıca bu ülkenin çalışmalarını yürüttüğü Neelum-Jhelum Hidroenerji Projesini de etkilemesi bekleniyor.

Hindistan tarafından 2007'de inşasına başlanan baraj, 19 Mayıs'ta Başbakan Narendra Modi'nin katıldığı törenle faaliyete başlamıştı.



Yorumlar