Dul yetim maaşları neden zamlı yatmadı?

Dul yetim maaşlarının neden zamlı yatmadığı veya zam yapılıp yapılmadığı konusu merakla soruluyor. Türkiye'de dul ve yetim aylığı alanlar iki gruba ayrılıyor. Bunlardan biri babaları sigortalıyken ölenler ve hiçbir sosyal güvencesi olmadan ölenler olarak ikiye ayrılır.

Google Haberlere Abone ol
Dul yetim maaşları neden zamlı yatmadı?

Dul yetim maaşları neden zamlı yatmadı, yetim veya dul aylıklarına zam yapıldı mı, yapıldıysa neden maaşlar eksik yattı soruları merakla soruluyor. Yetim maaşı, bir kişinin vefat etmesi sonucu geride kalan eş ve çocuklarına ödenen bir tür sosyal güvenlik yardımıdır. Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen yetim aylığı, bir kişinin vefat etmesi sonucu geride kalan eş, çocuk veya kardeşlere ödenir. Bu yardımın miktarı, vefat eden kişinin prim ödeme gün sayısına ve ölüm nedenine göre değişebilir. Yetim aylığı tutarı, vefat eden kişinin prim ödeme gün sayısına, sigortalının yaşına, ölüm nedenine ve geride kalanların sayısına göre değişebilir. Bu nedenle, net bir miktar vermek mümkün değildir. Ancak, 2021 yılı itibariyle Türkiye'de yetim aylığı bağlanabilmesi için sigortalının en az 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Ayrıca, SGK'nın belirlediği asgari ücretin belirli bir oranı da yetim aylığı hesaplamasında dikkate alınmaktadır. Peki, Dul yetim maaşları neden zamlı yatmadı?

DUL VE YETİM MAAŞI NEDEN ZAMLI YATMADI?

Emekliler bayram öncesi erken yatırılan maaş ve ikramiyelerine kavuştu. Dul ve yetim maaşı alanlar da ikramiye almaya hak kazanmıştı. Dul ve yetimler maaşlarını aldıklarında hesaplarının beklenenden daha düşük olduğunu gördü. Zamlı maaş hesabından daha az maaş alan dul ve yetimler konuyla ilgili araştırma yapıyor. 

Emeklilere yapılan taban maaş iyileştirmesiyle birlikte en düşük maaşlar 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi ödenen ikramiyeler de 2 bin lira olmuştu.

Dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar da bu maaş artışından faydalanacağını düşünüyordu. Beklediği ücreti göremeyen vatandaşlar taleplerini sosyal medyadan dile getirmeye başladı.

Emekli aylıklarına zam gelmesiyle birlikte dul ve yetim maaşları da zamlanmıştı. Ancak bu maaş türünde hisseli ödeme sistemi yer alıyor. Bu nedenle taban maaş 7 bin 500 lira olarak ödenmedi. Kendisine maaş kalan bir kişi yüzde 75 hisseye sahipse, önceden 4 bin 125 TL olarak verilen taban maaş yeni zamlar sonrasında 5 bin 625 TL’ye yükseltildi.

İkramiyelerde de benzer bir ödeme sistemi uygulandı. Eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde toplam yüzde 75 ödeme yapılacak. Bu durumda ödenen ikramiye 1.500 TL olacak.

Yüzde 75 hisse hesabına göre; 5 bin 625 TL aylık, 1.500 TL ikramiyeyle birlikte dul ve yetim aylığı alan bir kişinin hesabına toplam 7 bin 125 TL ödenecek.

Ödemeler hala hesaplara yatmaya devam ediyor.

Yorumlar