DSÖ’den Mpox Virüsü İçin "Birlikte Hareket" Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsveç’te tespit edilen ilk mpox vakası sonrasında ülkelere veri paylaşımı ve gözetimi artırma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
DSÖ'den "Maymun Çiçeği" çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, mpox virüsünün uluslararası alanda yayılmasını önlemek amacıyla ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. İsveç’te tespit edilen ilk mpox vakası üzerine Ghebreyesus, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, tüm ülkelere gözetimi artırma, veri paylaşma ve virüsün bulaşma yollarını daha iyi anlamak için iş birliği yapma çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, ayrıca ülkelerin aşı gibi tıbbi araçları paylaşmaları ve geçmişte yaşanan halk sağlığı acil durumlarından elde edilen deneyimleri bu salgında da uygulamaları gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, özellikle Afrika kıtasında hızla yayılan virüsün diğer bölgelere yayılmasını engelleme amacı taşıyor.

HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN EDİLDİ

M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeline karşı DSÖ, 14 Ağustos'ta Acil Durum Komitesi’ni toplama kararı aldı. Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Ghebreyesus, komitenin uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu belirtti. Bu tavsiyeyi kabul ettiğini duyuran Ghebreyesus, salgının ciddiyetine dikkat çekti.

Afrika Birliği de Afrika kıtasında hızla yayılan virüs nedeniyle kıta çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini açıkladı. Bu karar, virüsün kıta genelinde daha fazla yayılmasını önlemek ve etkili önlemler alınmasını sağlamak amacıyla alındı.

MPX VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI

M çiçeği virüsü, başta fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, enfekte bireylerin vücut döküntüleriyle temas, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Bu yayılma yolları nedeniyle özellikle hijyenin sağlanması ve dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

BELİRTİLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

M çiçeği virüsünün belirtileri, enfeksiyondan sonraki 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşiyor. Bu süreçte, hastaların dinlenmesi ve doktor kontrolünde kalması öneriliyor.

M çiçeği hastalığının ismi, 2022 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirilmişti. Bu adım, hastalığa karşı toplumsal hassasiyetin artırılması ve damgalamaların önlenmesi amacıyla atıldı.

Yorumlar