DSÖ Avrupa, Kızamık Vakalarında 30 Kat Artış Uyarısı Yaptı

DSÖ Avrupa'nın yaptığı açıklamada, bölgedeki 53 üye devletin 40'ında 30 binden fazla kızamık vakası bildirildiği ve bu durumun 2022 yılındaki vakalarla karşılaştırıldığında 30 kat fazla bir artış olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Kızamık Vakalarında 30 Kat Artış Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, kızamık vakalarında 2023 yılında önemli bir artış olduğunu açıkladı. 2022'de 941 olan vaka sayısının 2023'te 30 binin üzerine çıktığı belirtilerek acil önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. DSÖ Avrupa'nın yaptığı açıklamada, bölgedeki 53 üye devletin 40'ında 30 binden fazla kızamık vakası bildirildiği ve bu durumun 2022 yılındaki vakalarla karşılaştırıldığında 30 kat fazla bir artış olduğunu ifade etti.

Ölüm ve Hastane Yatışları

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, yaklaşık 21 bin kişinin hastaneye yatırıldığını ve 5 kişinin kızamık kaynaklı öldüğünü bildirdi. Dr. Kluge, çocukların bu hastalıktan korunmasının tek yolunun aşı olduğunu ve bulaşmayı durdurmak için acil aşılama çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, ülkelerin kızamık salgınlarını hızla tespit etmeye ve zamanında müdahale etmeye hazır olmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Tüm Yaş Gruplarını Etkileyen Vakalar

2023 yılında kızamık vakalarının tüm yaş gruplarını etkilediği ve bu durumun ülkeden ülkeye değişkenlik gösterdiği belirtildi. DSÖ Avrupa, 5 vakadan ikisinin 1 ila 4 yaş arası çocuklarda ve 5 vakadan birinin 20 yaş ve üzeri yetişkinlerde olduğunu vurguladı. 2023 yılının başından Ekim ayına kadar 20 bin 918 hastaneye yatırılan vaka rapor edildi ve 2 ülke tarafından kızamığa bağlı 5 ölüm bildirildi.

Aşı Oranlarında Düşüş ve Bebeklerin Aşılanmaması

DSÖ, 2020-2022 yılları arasında kızamık aşılama oranlarında bir gerileme olduğunu ve bunun Kovid-19 salgınının etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 1.8 milyondan fazla bebeğin bu dönemde kızamık aşısını kaçırdığı vurgulandı. Kızamık virüsünün endemik bir hastalık olarak ortadan kaldırıldığı ilan edilen ülkelerde bile vakaların rapor edildiği ve bu ülkelerin, eğer tüm topluluklarda çok yüksek oranlarda rutin çocukluk çağı aşılaması sürdürmezse, yıkıcı salgınlar riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.

Yorumlar