Donald Trump yine şaşırttı: Kim ile görüşmekten onur duyarım

ABD Başkanı Trump, alışıldık şaşırtıcı çıkışlarından birini daha yaptı. Trump, Kuzey Kore lideri Kim ile görüşme imkanı olursa onunla görüşmekten onur duyacağını söyledi. Trump, daha önceki konuşmasında da Kim'in henüz genç bir lider olduğunu, babasını genç yaşta kaybettiğini, onu anlamak gerektiğini savunmuştu. Kuzey Kore lideriyle görüşme tavsiyesi ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Putin'den gelmişti. Putin, Kuzey Kore ile diyalog kurulması gerektiğini savunmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Donald Trump yine şaşırttı: Kim ile görüşmekten onur duyarım

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD ile son aylarda savaşın eşiğine gelen Kuzey Kore yönetimiyle ilgili Amerikan yönetiminden şaşırtan açıklamalar gelmeye devam ediyor. İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortaya attığı "Kuzey Kore ile diyalog kurulmalı" şeklindeki öneri ABD Başkanı Donald Trump tarafından son derece ciddiye alındı. Trump, Kuzey Kore liderini daha önce sempatik göstermekle suçlandığı konuşmasından sonra şimdi de onunla görüşme yapabileceği sinyalini verdi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un için, "Eğer onunla görüşmem uygun olsaydı, doğru koşullar altında bunu kesinlikle yapardım. Bunu yapmaktan onur duyardım." dedi. Amerikan Bloomberg kanalına verdiği mülakatta Trump, son günlerde ABD ile tansiyonun giderek arttığı Kuzey Kore hakkında açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile görüşmeye açık olduğunu kaydeden Trump, "Eğer onunla görüşmem uygun olsaydı, doğru koşullar altında bunu kesinlikle yapardım. Bunu yapmaktan onur duyardım." ifadelerini kullandı. Birçok siyasi figürün bunu asla dile getirmeyeceğini belirten Trump, "Fakat size şunu söylüyorum ki doğru koşullar altında onunla görüşürdüm." değerlendirmesinde bulundu.

Son haftalarda Trump yönetiminin Kuzey Kore'ye karşı oluşturduğu sert söylem ve Trump'ın "askeri müdahale de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğu" şeklindeki sözleri dikkati çekiyor. Washington yönetimi, Çin'in Kuzey Kore üzerindeki etkisini kullanarak bu ülkeyi nükleer programdan geri döndürebileceğini ifade ediyor. Geçen hafta alışılmadık şekilde ABD Senatosunun 100 üyesini birden Beyaz Saray'a davet ederek kapsamlı bir Kuzey Kore brifingi veren Trump yönetimi, Pyongyang'ın nükleer programından geri adım atmaması halinde ülkeye yeni yaptırımlar uygulayabileceğinin sinyalini vermişti.

İLK DİYALOG ÇAĞRISI PUTİN'DEN GELMİŞTİ

Kuzey Kore ile diyalog fikri ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den gelmişti. Putin, Kore Yarımadası'ndaki duruma dahil olan tüm ülkelere, savaş söylemlerinden kaçınma ve diyalog çağrısında bulunmuş, "Müdahil olan tüm ülkeleri savaş söylemlerinden kaçınarak, sakin ve yapıcı bir diyaloğa çağırıyoruz" demişti. 

Rusya'yı ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Kremlin Sarayı'nda bir araya gelen Putin, Kore Yarımadası'ndaki durumun ciddi şekilde kötüleştiğini belirterek, "Konuya müdahil olan tüm ülkeleri, savaş söylemlerinden kaçınmaya, sakin ve yapıcı bir diyaloğa çağırıyoruz. Bu bağlamda altılı görüşmelerin bir an evvel başlatılmasını ortak bir görev olarak görüyoruz." diye konuşmuştu. 

BİR DİYALOG ÇAĞRISI DA PAPA'DAN

Kuzey Kore ile bir diyalog çağrısı da Papa'dan gelmişti. Kuzey Kore'nin füzelerinin, 1 yıldır tartışılmakta olduğunu ama şimdi bunun çok daha fazla ısınmış gibi göründüğünü söyleyen Papa Francesco, Mısır ziyareti sırasında yaptığı konuşmada "İnsanlığın geleceği söz konusu olduğu için onları müzakereye davet ediyorum. Bugün genişletilmiş bir savaş insanlığın büyük bölümünü, kültürü yok edebilir ve bu korkunç. Dünyanın bugün bunu kaldırabileceğini sanmıyorum. İç savaş yaşayan ülkelerin nasıl acı çektiğine bakalım; Orta Doğu'da, Yemen'de, Afrika'da. Bunlara bir son verelim, diplomatik çözümler arayalım. BM'nin, liderliği tekrar gündemine almak zorunda olduğuna inanıyorum. Çünkü onun liderlik vasfı biraz sulandı (zayıfladı)" demişti. 

Yorumlar

ihsan bu abd tiyatrocu hep algı saptırma kandırma trump yiyemedi bunların karşısında dik durmak lazım hemen eğilirler