Dolarda rüzgar tersine döndü, yeniden düşüşe geçti

ABD'deki gelişmelere bağlı olarak son günlerde yükselen dolardaki yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Dolar 3,8020 liradan, avro 4,4370 liradan güne başladı

Google Haberlere Abone ol
Dolarda rüzgar tersine döndü, yeniden düşüşe geçti

İstanbul serbest piyasada dolar 3,8020, avro 4,4370 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 3,8000 liradan alınan dolar, 3,8020 liradan satılıyor. 4,4350 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 4,4370 lira olarak belirlendi. 

TCMB dünkü enflasyon raporunda enflasyonun Ekim ve Kasım aylarında yukarı sürpriz yapabileceğini ve para politikasında mevcut sıkı duruşun yeterli olduğunu açıklarken, risklerin halen devam ettiği TL dün dolar karşısında kayıplar yaşamıştı.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün bir ara yüzde 1'i aşarken, dolar/TL de 3.83'ün üzerini gördü fakat 3.8180 seviyesinden günü kapatmıştı. Yine de Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrıştı ve tüm gelişen ülke kurlarının TL'ye karşı değer kazandığı görüldü.

TCMB Başkanı tarafından TL'ye karşı kısa vadeli aksiyon alınmayacağına işaret eden ifadelerin de bu duruma sebebiyet vermiş olabileceği belirtiliyor.

Öte yandan akşam saatlerinde FED'in faiz kararı belli oldu. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki günlik toplantısında, beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 ve yüzde 1.25 bandında tuttu.

Analistler bu karar rağmen aralık ayı için artış ihtimalini güçlü bulsa da dolar güne hafif bir düşüşle başladı. Sabah 7:30 itibarıyla dolar güne 3.8030 TL oldu. Analistler dolarda grafiği yukarı gösterse de 3.80 eşiğinde yorulma emareleri gösterdiğini, enflasyonun iyi gelmesi durumunda 3.75 seviyesine dek inebileceğini belirtiyor.

WSJ'den POWELL SEÇİLDİ İDDASI

Gün içerisinde doları/TL kurunu en fazla etkileyecek unsur ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanması beklenen yeni Fed başkanının kim olacağı.

Cumhuriyetçi Parti ve Donald Trump'ın ekonomi hedefleriyle paralel bir görüşe sahip olan Jerome Powell adaylar arasında öne çıkıyor. Wall Street Journal haberine göre Trump çoktan Powell'ı seçti bile.

Diğer aday, Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor ise reel faiz oranının enflasyonun 1,5 katına eşit olması gerektiğini düşünmesi ve Fed’in şu andaki faiz oranının yüzde 4 civarına taşıyacağı beklentisiyle dolar tüm dünya kurları ve TL karşısında değer kazanmıştı.

TL'de dolardaki küresel değerlenme, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve  Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişelerin baskısı da sürüyor. Enflasyon, istihdam ve finansal istikrar rakamları da yine izlenecek veriler arasında.

Yorumlar