Dolar neden yükseliyor? Son bir kaç ayın zirvesinde

Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin sebebini merak eden vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Uzun bir süre düşüş yaşayan dolar son günlerde yükseliş gösteriyor. Peki, dolar neden aniden yükselmeye başladı. Doların yükselişini sürdürmesindeki sebep ne?

Google Haberlere Abone ol
Dolar neden yükseliyor? Son bir kaç ayın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimine giderek piyasaları rahatlatmak için önemli bir adım attı. Ancak bu durumun ardından mevduat faizlerinin çakılması ve enflasyonun altında kalmasını fırsat bilenler dolara yöneldi. 

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan sözde "Ermeni soykırımı" oylaması, ABD savunma bütçesi görüşmeleri sırasında Türkiye'ye yönelik yaptırımlar uygulanmasına yönelik maddeler eklenmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürecik ve İncirlik üssünü kapatırız" resti dolar kurunda hızlı yükselişi tetikledi.

Yaşanan son gelişmelerin ardından Dolar/TL kuru an itibari ile yeni direnç noktası olan 5,92 lirayı aşarak 6 liraya doğru yükseliyor. 

18 ARALIK 2019 DOLAR KURU

Dün güne yükselişle başlayan dolar kurunda yeni direnç noktası olarak 5.90 lira gösterilmişti ancak bugün direnç noktası olan 5.90 lira aşılarak 5,92 seviyesine yükseldi. Kurda yeni direnç noktası 5.92 TL olarak açıklandı ancak, an itibariyle dolar 5.9237 liradan işlem görüyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Son günlerde dolardaki artış uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Bloomber HT sitesine açıklama yapan Işık FX paylaştığı bir notta "Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen TCMB toplantısıyla birlikte yüksek volatil hareketler gördüğümüz kur haftaya jeopolitik ve siyasi risklerin etkisiyle negatif başladı. Özellikle 200 baz puanlık faiz indirimin ardından reel faiz tarafında rekabetçi görünümünü kaybeden TL varlıkları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte 5.85 direncini test etti..Kur 5.85'in üzerinde kalırsa 5.92 direnci hedef haline gelebilir" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar